Activisti pro-Kremlin au protestat sambata la Moscova in fata ambasadelor a 20 de tari considerate de Rusia drept „neprietenoase”, cu ocazia aniversarii a noua ani de la anexarea Peninsulei Crimeea, transmite AFP, potrivit hotnews.ro. 

Publicat:19.03.2023, 09:57

Tari precum Statele Unite, Regatul Unit si Franta „sustin Ucraina (...) si livreaza in mod activ arme letale regimului ucrainean”, a explicat miscarea de tineret „Molodaia gvardia” („Tanara Garda”) intr-un comunicat.

„Cu ajutorul acestor arme letale, este prevazut in planul lui Zelenski si al lui Biden luarea inapoi a Crimeei” de la rusi, a asigurat pentru AFP presedintele miscarii, Anton Demidov, in timpul demonstratiei din fata ambasadei SUA.

Mitingul din fata ambasadei americane a reunit in jur de 400 de activisti care afisau pancarte pe care se putea citi „Statele Unite, tu semeni moartea”, „Crimeea cu Rusia pentru totdeauna”, a notat un corespondent al AFP.

In fata ambasadei Marii Britanii s-au strans aproximativ 200 de protestatari, potrivit unui jurnalist AFP.

Conform informatiilor furnizate de „Molodaia gvardia”, totalul activistilor pro-Kremlin care au protestat a fost de 5.000.

Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea pe 18 martie 2014, in urma unui referendum nerecunoscut de Kiev si de comunitatea internationala.

Aceasta anexare a adus Rusiei numeroase sanctiuni internationale, care s-au inasprit dupa declansarea ofensivei ruse in Ucraina, in februarie 2022.

Presedintele rus Vladimir Putin a facut sambata o vizita surpriza in Crimeea. Duminica, Putin a fost in Mariupol, orasul distrus de bombardamente pe care rusii il ocupa din mai 2022, sustine Kremlinul.