Cu o istorie de un secol, cabinele telefonice rosii, un simbol al Marii Britanii, sunt scoase la licitatie. Pretul de pornire este o lira sterlina. La licitatii sunt asteptati cei care au idei originale pentru a le transforma in ceva util. Acum cand lumea foloseste telefoane mobile, multe dintre cabine au devenit in ultimii ani ornamentale.

Publicat:20.04.2021, 18:10

Muzee, librarii sau puncte de prim ajutor - sunt doar cateva dintre noile servicii ori afacerile gazduite in faimoasele cabine telefonice din Marea Britanie. Pentru ca toata lumea foloseste acum telefonul mobil, cabinele rosii stau nefolosite, iar intretinerea lor este foarte costisitoare. Chiar si asa, sunt importante pentru britanici. Asa sa Serviciul Britanic de Telecomunicatii cauta o noua destinatie pentru acest simbol national.

James BROWNE, DIRECTORUL BRITICH TELECOM: ”Fac parte din imaginea Marii Britanii si oamenii le iubesc, desi incasarile din serviciile de telefonie au tot scazut. Ne-am dorit sa le dam oamenilor oportunitatea de a le pastra, dar sa fie repuse in folosinta cu un scop social. Asa ca am venit cu ideea de a le permite oamenilor sa le “adopte”.”

Fouad si-a amenajat un atelier in una din cabinele rosii de pe strazile din Londra. Repara telefoane mobile noi intr-o cabina telefonica veche.

”- Fouad, iti place sa lucrezi intr-o cabina telefonica?

-Da, imi place. Este ceva unic si diferit in acest oras minunat.

-Crezi ca esti amuzant sa repari telefoane noi intr-o cabina telefonica veche?

-Este amuzant, dar totodata este si o utilizare eficienta a acestor cabine rosii deoarece multe dintre ele sunt abandonate si vandalizate, murdare si urat mirositoare si priviti la a mea este curata, luminoasa si rosie.” 

In alte locuri, precum orasele Stamford sau Cambridge, iubitorii lecturii pot imprumuta carti din astfel de cabine.

Intr-o cabina telefonica din Londra a fost improvizata o mini-cafenea unde trecatorii se pot incalzi cu un ceai sau o cafea in zilele ploioase.

”Utilizand boxa telefonica imi amintesc de 2004, cand am folosit-o ultima data ca sa sun acasa. De atunci nu am mai folosit boxa. Nimeni nu le mai foloseste. Multe stau aici mai mult pentru turisti deoarece sunt un simbol al Marii Britanii si sunt faimoase in toata lumea. Sunt onorat si fericit ca pot folosi una.” 

Insa cea mai populara este transformarea cabinei telefonice rosii in punct de prim ajutor. De cand a fost lansat programul “adopta o cabina”, peste 5.000 de cabine telefonice si-au gasit o noua intrebuintare in Marea Britanie. Pentru alte 4.000 sunt asteptati doritori cu imaginatie. Organizatii, asociatii sau simpli membri ai comunitatii se pot inscrie la licitatia pentru utilizarea unei cabine telefonice. Pretul de pornire este o lira sterlina.