Miliardarul rus Andrei Melnicenko a predat controlul a doua dintre cele mai mari companii producatoare de carbune si ingrasaminte din lume sotiei sale cu doar o zi inainte sa fie sanctionat de Uniunea Europeana, chiar in timp ce isi serba ziua de nastere in Tanzania, potrivit surselor citate de Reuters.

Publicat:29.05.2022, 08:45

Melnicenko, care si-a facut averea investind in industria energiei in anii de dupa caderea Uniunii Sovietice, a renuntat pe 8 martie la actiunile pe care le detinea in companiile SUEK AO si EuroChem Group AG in favoarea sotiei sale, Aleksandra Melnicenko, care a ramas in controlul companiilor, au spus sursele.

Din 2006, sotia lui Melnicenko era urmasa oligarhului rus de pe lista beneficiarilor care ar urma sa preia fraiele companiilor in cazul in care miliardarul ar muri. Cand a izbucnit in februarie razboiul din Ucraina, Melnicenko a devenit tot mai ingrijorat ca va urma sa ajunga tinta sanctiunilor UE.

Melnicenko si-a notificat pe 8 martie administratorii mandatati de renuntarea la calitatea de beneficiar, o decizie care a dus la acelasi lant de evenimente care ar fi avut loc daca miliardarul ar fi murit. Astfel, sotia sa a devenit beneficiarul.

„Dupa plecarea fondatorului [companiei], beneficiarul principal al trustului care detine 90% din actiunile companiei globale de ingrasaminte a trecut automat spre sotia sa”, se spunea miercuri intr-o declaratie a companiei pentru Reuters.

Melnicenko a dat ordin subalternilor ca sotia lui sa devina noua proprietara a companiilor sale dintr-o statiune din apropiere de muntele Kilimandjaro, Tanzania, acolo unde isi serbea ziua de nastere.

Melnicenko, pe locul 8 in topul miliardarilor rusi

Melnicenko, care a fondat companiile SUEK si EuroChem acum doua decenii, se afla pe locul 8 in topul miliardarilor rusi intocmit de Forbes anul trecut, cu o avere estimata la 18 miliarde de dolari.

Uniunea Europeana l-a sanctionat pe 9 martie pe Melnicenko pe motiv ca este un apropiat al Kremlinului, in incercarea de a-l pedepsi pe presedintele rus Vladimir Putin pentru declansarea invaziei in Ucraina.

UE a inghetat activele lui Melnicenko, i-a interzis accesul pe teritoriul Uniunii si a interzis oricarei entitati europene sa faca afaceri cu acesta. Sanctiunile nu se aplica pentru sotia si copii lor.

Dupa adoptarea sanctiunilor, omul de afaceri a declarat in martie pentru Reuters ca razboiul din Ucraina este o „adevarata tragedie” si a facut un apel pentru pace. Un purtator de cuvant al miliardarului a spus ca Melnicenko nu avea „nicio afiliere politica” la acea vreme.

Guvernele occidentale au impus o serie de sanctiuni impotriva companiilor si persoanelor asociate cu Kremlinul, insa o parte dintre afaceristii sanctionati, precum Roman Abramovici si Vladimir Ievtusenkov, si-au transferat activele catre prieteni si membri ai familiei, ceea ce ridica intrebari despre eficienta acestor incercari de a pune presiune pe Moscova.

Sanctionarea companiilor fondate de oligarhul rus ar avea consecinte grave asupra pietei agricole mondiale

Autoritatile financiare elvetiene au spus ca cele doua companii fondate de miliardarul rus isi pot continua activitatile atata timp cat Melnicenko nu mai este implicat in administrarea lor. SUEK si EuroChem au spus ca autoritatile britanice si germane au ajuns la aceleasi concluzii.

Intrebat de ce pachetul de sanctiuni nu a fost extins sa cuprinda insasi fostele sale companii sau pe ceilalti membri ai familiei sale, ministrul elvetian al economiei, Guy Parmelin, a spus miercuri ca sanctionarea EuroChem intr-un moment in care preturile la ingrasaminte au crescut foarte mult ar avea consecinte crunte asupra pietei agricole.

UE, la randul ei, a spus ca nu detine nicio informatie despre transferul de actiuni dintre Melnicenko si sotia sa, insa a prezentat saptamana aceasta masuri prin care actiunile de evitare a sanctiunilor ar putea fi considerate infractiuni.

Cand a anuntat sanctiunile care l-au vizat, UE a spus ca Melnicenko „face parte din cercul cel mai influent de afaceristi rusi care au legaturi stranse cu guvernul rus”.

Melnicenko a fost unul dintre zecile de afaceristi de top care s-au intalnit cu Putin in ziua in care Rusia a invadat Ucraina pentru a discuta impactul sanctiunilor, ceea ce arata cat este de apropiat de Kremlin, potrivit oficialilor UE.

Italia a confiscat in luna martie mega-iahtul de 530 de milioane de dolari al lui Melnicenko la trei zile dupa ce a fost pus pe lista de sanctiuni a Uniunii Europene.

Sursa: