De anul viitor, romanii vor avea buletine noi. Romania trebuie sa se alinieze standardelor europene si sa modifice formatul actualelor carti de identitate.

Publicat:16.01.2020, 13:15

Noile acte vor fi mai mici si mai sigure, spun oficialii. In plus, cartea de identitate va fi obligatorie de la 12 ani si nu de la 14, cum este in prezent.

Noua carte de identitate care va fi introdusa din 2021 are dimensiunea unui permis de conducere sau a unui card bancar si respecta astfel standardele impuse de Uniunea Europeana. In plus, este la fel de sigura ca actele de identitate din celelalte tari ale Uniunii. Documentul va avea inserat un cip electronic pe care vor fi stocate toate informatiile personale. Si in plus, va contine imaginea foto a persoanei, imaginea a doua amprente si un certificat de autentificare digitala.

Noile documente vor avea elemente de securitate suplimentare, iar unele vor putea fi citite doar cu aparatura speciala.

Catalin Giulescu„Nu cred ca un procent de mai mult de 10% din aceste elemente de securitate vor fi disponibile public pentru a permite oricarui cetatean sa aprecieze in ce masura un document este falsificat sau nu. In mare masura, marea parte a acestor elemente de securitate vor face parte din categoria informatiilor clasificate.”

Noua carte de identitate electronica va fi suficienta si pentru a interactiona online cu administratia publica. Pentru asta vom avea insa nevoie de un cititor de card care costa aproximativ 10 euro.

Practic, printr-un simplu click vom putea cere sa ne inmatriculam masina sau sa ni se elibereze un certificat de cazier judiciar din fata calculatorului fara sa ne mai deplasam la ghiseu. Asta pentru ca ne vom identifica doar cu ajutorul cip-ului de noua carte de identitate. Tot cu acest cip vom putea folosi cartea de identitate si pe post de card de sanatate.

Catalin Giulescu: „Incercam sa identificam mai multe solutii, astfel incat cetateanul sa fie deja dotat cu ceea ce ii este necesar pentru a se putea autentifica in sistem. Prin mecanisme electronice identitatea ta este certificata si poti sa soliciti serviciul care vrei sa iti fie prestat.”

O alta noutate este ca actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu de la 12 ani si, optional, sub aceasta varsta, la solicitarea parintilor. Cei care nu doresc, din diferite motive, o carte electronica de identitate, vor putea solicita eliberarea unei carti de identitate simple. Noua carte de identitate va costa aproximativ 15 euro. Aceasta va putea fi eliberata la expirarea actualelor documente de identitate sau la cerere, dupa 3 august 2021.

Sursa: