Ofensiva militara terestra a armatei israeliene in Fasia Gaza ar dura ani de zile si ar duce la lupte ingrozitoare, a spus generalul David Petraeus, fostul sef al CIA care a participat in razboaiele din Irak si Afghanistan, potrivit Politico, citat de digi24.ro

Publicat:20.10.2023, 08:48

Vorbind dupa atacurile brutale ale militantilor Hamas in Israel in urma carora au fost ucisi 1.400 de israelieni, fostul director CIA a avertizat ca o invazie terestra lansata dupa campania de bombardamente asupra Fasiei Gaza „ar putea fi un Mogadishu pe steroizi foarte repede”. 

Petraeus a spus ca armata israeliana se va confrunta cu o situatie similara cu cea in care s-au gasit fortele americane in capitala Somaliei in 1993, atunci cand trei elicoptere Black Hawk au fost doborate si supravietuitorii au trebuit sa fie salvati intr-o operatiune terestra in care au murit 18 soldati americani si 73 au fost raniti. 

„Daca sunt la fel de creativi in aparare cum au fost in acel atac oribil, barbar, incalificabil, atunci vom vedea atacuri sinucigase, dispozitive explozive improvizate, vor fi ambuscade, capcane, iar mediul urban, din nou, va pune mari probleme”,  a spus Petraeus.

Armata israeliana (IDF) a raspuns la atacurile Hamas de luna aceasta printr-o campanie de bombardamente aeriene impotriva enclavei dens populate, ceea ce a dus la multe victime in randul civililor palestinieni; in acelasi timp, IDF a desfasurat mai multe operatiuni pentru a incerca sa ii salvare pe cei peste 200 de ostatici pe care militantii i-au rapit din Israel si i-au dus in Gaza. 

Petraeus a spus ca experienta lui personala de a conduce armate implicate in campanii brutale de contrainsurgenta ar trebui sa serveasca drept un avertisment pentru IDF, daca armata israeliana va decide sa lanseze invazia terestra. 

„Este dificil sa-mi imaginez un context mai dificil decat acesta si eu sunt cel care am comandat forte in mai multe operatiuni urbane majore”,  a spus Petraeus.  „Nu poti castiga o contrainsurgenta intr-un an sau doi. Ele de obicei dureaza un deceniu sau mai mult, asa cum am vazut in Irak, asa cum am vazut in Afganistan.” 

Fostul lider militar a spus ca Israelul are nevoie de un plan pentru restaurarea serviciilor de baza, reconstructia Fasiei Gaza si restabilirea ordinii in regiune odata ce va considera ca batalia impotriva gruparii Hamas a fost castigata.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.