Zbor fara escala de la Londra pana la Sydney, adica peste 16.000 de kilometri in 19 ore si 19 minute! Vorbim despre o cursa istorica a companiei australiene Qantas.

Publicat:16.11.2019, 19:40

Inainte de asta, oamenii de stiinta au adunat date despre felul in care se comporta organismul uman. Acum, Richard Quest, de la CNN, a fost printre putinii jurnalisti care au avut privilegiul sa fie la bord.

Un imens Boeing 787 Dreamliner, cu nu mai mult de 50 de oamni la bord, a decolat, de la Londra, pentru acest zbor istoric.

”Primul nostru rasarit de soare. Este un eveniment de aviatie foarte rar ca in timpul unei singure curse aeriene sa vezi doua rasarituri de soare, in doua zile diferite. Chiar si directorul general al companiei Qantas a tinut sa imortalizeze momentul”.

Acest zbor ar fi cosmarul pentru orice director general de companie aeriana: randuri si randuri de scaune goale. Dar, chiar asa trebuie sa fie! A fost o cursa speciala dedicata cercetarii: ”Monitorizam parametrii importanti in privinta somnului, la momente diferite. Exercitiile fizice sunt importante. Din fericire e loc destul, pentru ca avionul este aproape gol.”

Ce se intampla in creierul unui pilot pe durata unui zbor atat de lung? Compania Qantas are nevoie de piloti care sa ramana in serviciu pana la 24 de ore. Si trebuie sa convinga autoritatile de reglementare sa permita astfel de curse aeriene maraton.

Meniul a fost stabilit astfel incat sa sustina ciclurile de somn si de activitate pe timpul zborului. Felurile de mancare contin proteine de calitate, care favorizeaza producerea de serotonina si melatonina in organism.

La jumatatea timpul de zbor, deasupra Chinei, unii dorm, altii nu.

Directorul Qantas a explicat de ce au fost alocati atatia bani si atatea eforturi pentru un astfel de zbor de cercetare: ”Nu poti face astfel de studii in cursul unui zbor regulat. Pilotii trebuie sa poarte echipamente de monitorizare. Trebuie sa li se testeze periodic nivelul de fier din urina....”

Vine si momentul aterizarii, la Sydney. La sosire, cei care au facut istorie sunt primiti cu aplauze: ”Am efectuat cel mai lung zbor cu avionul, in materie de timp, adica 19 ore si 19 minute, dar si ca distanta parcursa. Ei bine, a fost un zbor de mai bine de 16.000 de kilometri.”

Tot compania Qantas a desfasurat la finalul lunii octombrie primul astfel de zbor, fara escala, care a durat 19 ore si 16 minute, pe distanta New York - Sydney.

Sursa: