Curtea Suprema a Rusiei a decis dizolvarea celui mai vechi partid de opozitie din tara, a transmis joi site-ul de stiri independent Mediazona, citat de The Moscow Times, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:25.05.2023, 18:13

Partidul Libertatii Poporului (Parnas) este a doua iteratie a Partidului Republican al Rusiei, care a fost infiintat initial in 1990 si a pledat pentru drepturile omului si federalism inainte ca si acesta sa fie dizolvat. Membrii Parnas au fost persecutati si chiar asasinati in ultimii ani.

Liderul Parnas, Mihail Kasianov, care a fost prim-ministru in primul mandat al presedintelui Vladimir Putin in perioada 2000-2004, a fugit din Rusia dupa ce a criticat invazia Ucrainei la mijlocul anului 2022.

Potrivit Mediazona, Curtea Suprema a Rusiei admis cererea Ministerului Justitiei de a lichida Parnas.

Ministerul Justitiei a justificat cererea de dizolvare a partidului prin faptul ca numarul birourilor locale ale Parnas a scazut la mai putin de jumatate din regiunile Rusiei, conform Mediazona.

In evaluarea sa, tribunalul a inclus si teritoriile ucrainene anexate nelegal de Rusia.

Decizia de joi este o repetare a deciziei Curtii Supreme din 2007 de a dizolva predecesorul Parnas, Partidul Republican din Rusia.

Parnas a fost intemeiat trei ani mai tarziu de Kasianov si de personalitati proeminente ale opozitiei ruse, intre care si Boris Nemtov, care a fost asasinat in fata Kremlinului cinci ani mai tarziu.

Alte figuri importante ale formatiunii politice, Vladimir Kara-Murza si Ilya Yashin, ispasesc in prezent pedepse lungi dupa gratii pentru acuzatii legate de opozitia lor fata de razboiul Rusiei din Ucraina.