Danemarca sustine aderarea Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei, precum si a Balcanilor de Vest la Uniunea Europeana, dar sustine ca UE risca sa importe instabilitate, a declarat ministrul danez de finante Lars Lokke Rasmussen, transmite stirileprotv.ro

Publicat:29.06.2023, 10:58

UE risca "sa importe instabilitate" daca isi relaxeaza normele in materie de democratie si in privinta combaterii coruptiei pentru a accelera aderarea Ucrainei si a altor tari candidate, a declarat Rasmussen intr-un interviu acordat FT.

Pentru a adera la UE, o tara trebuie sa isi alinieze legislatia la numeroase standarde europene, de la clima la munca. Acest proces dureaza, in general, mai multi ani.

Intrebat despre aderarea Ucrainei la UE, Rasmussen a spus ca Uniunea Europeana nu ar trebui sa "coboare stacheta", ci mai degraba sa ajute Ucraina cu investitii si asistenta, relateaza FT.

Desi Ucraina a indeplinit doua din cele sapte conditii pentru lansarea procesului de aderare la UE, un responsabil european familiarizat cu recomandarile blocului comunitar la adresa Ucrainei a declarat ca anumite reforme judiciare cheie sunt necesare.

In 2019, Comisia Europeana a propus modificari la sistemul de primire a noilor tari in UE pentru a conferi mai multa greutate membrilor existenti, dupa ce tari precum Franta si Danemarca s-au opus extinderii UE cu sase tari din Balcani.

Rasmussen a declarat pentru FT ca Danemarca si-a schimbat pozitia si ca este chiar deschisa la o reforma interna a UE, inclusiv la renuntarea la votul prin majoritate, pentru primirea de noi membri.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.