Prima lor vacanta dupa Covid-19 s-a transformat intr-un cosmar. In august 2021, un cuplu de francezi care locuia in Guadelupa a inchiriat o casa in Palm Beach (Florida) prin serviciul Airbnb. Intentionau sa petreaca acolo o saptamana impreuna cu cei cinci copii ai lor. Dar la cateva ore dupa sosirea lor, Enora, fetita lor in varsta de 19 luni, nu s-a mai trezit din somn, relateaza observatornews.ro.

Publicat:18.03.2023, 09:39

„Am descoperit ca fiica noastra era moarta dupa ce se dusese la culcare”, a povestit tatal, Boris Lavenir, cu lacrimi in ochi, la TF1. Cand au ajuns langa pat, parintii au descoperit ca fata copilului lor era vanata si ca o spuma alba ii curgea de pe buze. Cuplul s-a grabit sa ceara ajutor, dar era prea tarziu. Autopsia efectuata de medicul legist si un raport toxicologic independent arata ca Enora a murit din cauza unei supradoze de fentanil, un drog de o suta de ori mai puternic decat morfina. „Am crezut ca este vorba de moartea subita a copiilor”, spune mama. In acel moment, „nu exista niciun motiv sa ne gandim ca pericolul ar putea fi in acea casa. Imediat dupa ce am citit (raportul), am intrat (pe internet) pentru a afla ce este fentanilul”, povesteste mama.

Fentanilul a devenit una dintre principalele cauze de deces a americanilor cu varste cuprinse intre 18 si 49 de ani

Putin cunoscut in Franta, fentanilul este deja un flagel in Statele Unite. Drogul este una dintre principalele cauze de deces pentru americanii cu varste cuprinse intre 18 si 49 de ani, potrivit Washington Post. O doza foarte mica este suficienta pentru a ucide un adult.

Deci, cum ar fi putut micuta Enora sa ingereze fentanil? La mai bine de un an si jumatate de la tragedie, intrebarea ramane fara raspuns. In casa nu a fost gasita nicio urma de drog. Parintii Enorei au anuntat ca se vor adresa justitiei. Ei ii dau in judecata pe gigantul din domeniul inchirierilor Airbnb, pe proprietarul casei, pe administratorul de inchirieri si pe chiriasul anterior, care gazduise o petrecere cu cateva zile inainte.

Familia sustine ca fentanilul a fost lasat undeva in casa de participantii la acea petrecere si reclama faptul ca locuinta nu a fost curatata. „De fapt, cineva pur si simplu nu a curatat casa cum trebuie”, spune mama. Tatal, la randul sau, spune ca nu se poate termina totul asa, pur si simplu, si trebuie sa stie ce s-a intamplat. Airbnb nu a depus inca un raspuns in instanta, dar a precizat pentru Washington Post: „Gandurile noastre sunt alaturi de familia Lavenir si de cei dragi pentru pierderea lor devastatoare”. La randul lor, proprietarul si fostul chirias i-au acuzat pe parinti de "neglijenta" in raspunsurile lor catre instanta. Chiriasul a adaugat ca nu poate fi tras la raspundere pentru cele intamplate.

Nimeni nu stie cum a ajuns Enora sa ingereze opioidului sintetic, care deja a devenit o mare problema pentru Statele Unite. Agentii federali spun ca in 2022 au confiscat suficient fentanil pentru a ucide fiecare american, in conditiile in care este nevoie de doar doua miligrame pentru o doza mortala in cazul unui adult. Substanta, care creeaza o dependenta foarte mare, este de 50 de ori mai puternica decat heroina, fiind cea mai periculoasa amenintare in materie de droguri cu care se confrunta SUA. Drogul este atat de puternic, incat o doza letala este suficient de mica pentru a incapea pe varful unui creion.

Anchetatorii nu au reusit sa gaseasca nicio dovada a prezentei fentanilului in casa de vacanta inchiriata de francezi. Politia i-a suspectat mai intai pe parinti, dar anchetatorii nu au gasit urme de droguri printre bunurile lor, iar Lydie si Boris au fost testati negativ. Anchetatorii au incercat sa-i interogheze pe chiriasii anteriori, inclusiv pe cel care a recunoscut ca a organizat o petrecere la care a existat cocaina. „In prezent, nu sunt in masura sa determin cum a ingerat copilul Enora Lavenir fentanilul”, a scris un anchetator in ultimul raport. „Prin urmare, nu sunt in masura sa dezvolt o cauza probabila pentru abuz sau neglijenta care sa fi condus la moartea Enorei. In prezent, modul de deces este catalogat ca fiind accidental”, se arata in raportul citat de The Washington Post. Cazul este inchis, in asteptarea unor eventuale noi piste.

Cazurile fatale ale unor copii care au luat fentanil sunt totusi rare in comparatie cu ravagiile pe care drogul le face in cazul adultilor, mai ales in randul consumatorilor de droguri. Dar astfel de povesti precum a Enorei au impulsionat activistii, familiile si alesii sa traga un semnal de alarma in privinta pericolelor si sa faca presiuni pentru reforme si masuri.

Fentanilul a devenit una dintre principalele cauze de deces a americanilor cu varste cuprinse intre 18 si 49 de ani. Devine deja o epidemie care se agraveaza. Familiile a cel putin 15 adolescenti si tineri adulti au dat in judecata Snapchat din cauza vanzarilor online de droguri. Cu toate acestea, aceste cazuri sunt complicate de dificultatea de a gasi de unde provine fentanilul mortal. Cel mai probabil, cartelurile mexicane raman principala sursa de aprovizionare a pietei americane.