Dezastrul provocat de COVID in India continua. Astazi au fost raportate peste 350 de mii de contaminari, fiind depasit pragul de 20 de milioane de cazuri. Guvernul sustine ca rata infectarilor este in scadere, insa imaginile cu oamenii care trec prin chinuri groaznice din cauza lipsei de oxigen slabesc credibilitatea autoritatilor.

Publicat:04.05.2021, 17:38

Peste 440 de oameni au murit in ultimele 24 de ore din cauza COVID, doar in capitala New Delhi. In acest spital printre cei decedati a fost si un medic, care a ramas fara oxigen in spitalul unde a lucrat 20 de ani. 

Ruchi GUPRA, MEDIC: ”Astazi au murit opt pacienti. Chiar acum. Alti cinci pacienti sunt acum resuscitati si nu se stie daca vor supravietui deoarece sunt in capitala Delhi si au nevoie de oxigen, care ii mentine in viata.”

New Delhi nu primeste suficient oxigen din partea guvernului federal, care aloca cote de oxigen statelor. 

”Eu nu pot sa le explic ce simt. Suntem distrusi. Noi suntem salvatori, nu suntem ucigasi. Si nu pot sa ma exprim, cum ma simt.

-Asta va distruge?

-Da!”

Sam KiILEY, CORESPONDENT CNN: In doua ore dupa ce s-au epuizat rezervele de oxigen, 12 pacienti au murit in acest spital. Fara a putea beneficia de asistenta medicala elementara, ei au murit asfixiati.”

Intre timp, insa, tot mai multe spitale se inchid din cauza lipsei de oxigen.

Shinu VERGHESE, ASISTENTA: „Nu mai primim pacienti pentru ca nu vrem ca oamenii sa moara aici, in fata noastra. Asa ca ii indemnam sa mearga spre alte spitale unde au oxigen”.

Doar ca toate spitalele se confrunta cu acceasi lipsa de oxigen. 

Clarissa WARD, CORESPONDENT CNN: "Din cate puteti vedea oamenii stau intinsi pe podea, fiind disperati sa li se acorde asistenta medicala.”

5 medici si asistente medicale ingrijesc uneori si cate 100 de pacienti. Fiind in criza de angajati, rudele sunt cele care stau la capataiul bolnavilor. Aceasta femeie tocmai a intrat intr-un stop cardio-respirator. 

”Va rog, chemati doctorul!”

Copiii si-au resuscitat mama minute in sir insa nu au putut-o salva. S-a stins sub ochii lor. Si nu doar lipsa de oxigen agraveaza situatia. Mai multe state indiene au amanat deschiderea campaniilor locale de vaccinare din cauza lipsei preparatului ce ar putea incetini criza prin care trece tara. Pana in prezent, doar 9 la suta dintre cei 1,35 miliarde de locuitori ai Indiei au primit cel putin o doza a vaccinului antiCOVID. In ciuda faptului ca aceasta tara este cel mai mare producator de vaccinuri din lume, nu-si poate creste capacitatea de productie, in primul rand din cauza lipsei de materie prima.