In timp ce razboiul din Ucraina continua, cresc narativele false despre ce se intampla cu adevarat in tara vecina, scrie BBC intr-o analiza. De altfel, postarile cu stiri false ajung la milioane de oameni prin intermediul retelelor de socializare. Printre ultimele postari fake este si un discurs al presedintelui Ucrainei. Scos din context, Volodimir Zelenski, spune ca americanii vor trebui sa-si trimita copii in razboiul din tara vecina.

Publicat:18.03.2023, 14:43

Un videocip viral de 19 secunde, al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski sugereaza in mod eronat ca acesta a cerut americanilor sa-si trimita fii si fiicele sa lupte in razboiul din Ucraina.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: „Statele Unite vor trebui sa isi trimita fii si fiicele, exact in acelasi mod in care noi ii trimitem… pe fii si fiicele lor la razboi. Si vor trebui sa lupte, pentru ca este vorba despre NATO”.

Insa declratiile presedintelui ucrainean au fost scoase din context. El de fapt a precizat ca, daca Ucraina pierde razboiul impotriva Rusiei, Moscova va intra in tarile baltice, membre NATO, pe care Statele Unite s-au angajat sa le protejeze. Un alt video care a starnit valuri pretinde ca a surprins accidental sosia lui Volodimir Zelenski, care a aparut din greseala intr-un interviu recent. Barbatul care apare ca fiind dublura lui Zelenski este imbracat la fel, are aceeasi statura si chiar trasaturi asemanatoare, de la distanta.

BBC scrie ca barbatul din imagini este insa garda de corp a lui Volodimir Zelenski, Maxim Donet, care potrivit Reuters, este seful echipei de securitate a lui Zelenski din 2019.

De asemenea in primele zile ale invaziei ruse au aparut imagini cu un bloc din Kiev lovit de o racheta ruseasca.

Recent in mediul online au fost postate imagini cu acelasi bloc, de data aceasta dupa ce a fost reparat si renovat. Acest lucru a dat prilej unor speculatii ca blocul ori nu a fost lovit, ori intregul razboi este o inventie, argumentul fiind- imposibilitatea de a renova o cladire in timpul unui conflict. In ciuda diferitor speculatii, cele 4 etaje distruse ale blocului au fost reparate. Imagini cu renovarile fiind publicata de insasi primarul Kievului.

Iar despre aceasta inregistrare video in care un reporter face un live la un protest pentru clima in Viena, s-a spus ca ca a fost filmata in Ucraina, iar faptul ca la un moment cineva incepe sa se miste ar demonstra ca ucrainenii mint cand vorbesc de victimele razboilui.

„Numarul ar putea creste. Nu exista nicio indoiala”.

Si un live de la CNN a fost revendicat ca fiind fake. In imagini ardea un depozit de combustibil in apropiera orasului Lvov, el a luat foc dupa ce a fost lovit de un obuz rusesc.

„Putem vedea fumul...”.

Multi utilizatori afirmau ca incendiul era de fapt in Canada, deoarece pe haina unui pompier scria Edmonton, un oras al Canadei. Dar adevarul este ca in 2017 departamentul de pompieri din Edmonton a donat 600 de echipamente pentru colegii din Ucraina.

Kevin ROYLE, SEFUL SERVICIULUI DE AJUTOR A POMPIERILOR DIN UCRAINA: „As putea sa va arat mai multe exemple de utilizare a unei jachete identice in Ucraina si in alte tari”.

Pentru a nu cadea in capcana stirilor false, expertii indeamna oamenii sa verifice noutatile pe surse veridice.