Discutii fara cravate dar si fara masti! Vladimit Putin s-a intalnit cu Aleksandr Lukasenko la Soci dupa care cei doi au mers la schi. Nu au pastrat distanta fizica si nici nu au purat masti de protectie desi acum o saptamana liderul de la Minsk anuntase ca iarasi s-ar fi infectat cu Coronavirus.

Publicat:23.02.2021, 19:44

Dupa discutiile care au durat mai bine de sase ore Vladimir Putin si Aleksandr Lukasenko au mers si s-au plimbat cu schiurile in statiunea Krasnaia Poleana din Soci. Presedintii s-au deplasat pana la una din partii cu snowmobilele.

Pe drum, Lukasenko a luat-o inainte si a ajuns primul. Insa la coborarea pe partie, primul a fost Vladimir Putin.

Nu este prima oara cand liderii Rusiei si Republicii Belarus isi petrec timpul liber pe partie. Ei s-au mai plimbat cu schiurile si in anul 2019, atunci impreuna cu ei schiind si Kolea Lukasenko, fiul cel mic al presedintelui belarus. Invitatia de a schia a fost facuta de Vladimir Putin in timpul convorbirilor de la Soci.  

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: ”Eu sper ca vom reusi sa petrecem ceva timp impreuna, sa ne relaxam dupa orele de lucru de astazi. Vreau sa va invit sa ne plimbam cu schiurile.”

Lukasenko a ajuns ieri la Soci si potrivit unor site-uri rusesti, avionul acestuia ar fi primit interdictie de a survola spatiul aerian al Ucrainei, din cauza pozitiei presedintelui fata de anexarea Crimeii de catre Rusia in 2014. Cei doi sefi de state au discutat despre raspunsul comun la provocarile emergente, inclusiv in domeniul securitatii militare. Potrivit lui Putin, Rusia ramane cel mai mare partener comercial pentru Belarus.

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: „Instrumentele noastre de interactiune sunt reglate bine, functioneaza bine. Nu avem o singura zi cand colegii nostri nu comunica intre ei, nu rezolva anumite probleme cu care ne confruntam.„

La randul sau, Lukasenko a vorbit despre importanta asistentei financiare acordate de Moscova catre Minsk.

Aleksandr LUKASENKO, PRESEDINTELE REPUBLICII BELARUS: ”Trebuie sa va informez ca acest lucru nu este in zadar - banii nu sunt risipiti. Din aproximativ 70 de miliarde de dolari din PIB-ul Belarusului, dupa cum ati spus pe buna dreptate, aproximativ jumatate este legat de Rusia".

Cei doi presedinti au discutat despre vaccinurile impotriva coronavirusului, iar Putin a promis ca va trimite in Belarus noi transe de Sputnik V in februarie-martie. Nu se stie daca Putin si Lukasenko se vor vaccina. Liderul de la Kremlin a spus ca o va face cand ii va ajunge randul. Alexandr Lukasenko a anuntat pe 12 februarie la un forum la Minsk ca s-ar fi infectat din nou cu Coronavirus dupa ce s-a imbolnavit si in vara. Nu se stie daca acesta a stat in carantina inainte de a se intalni cu Putin sau a prezentat un test negativ la Covid-19. De la inceputul pandemiei liderul de la Kremlin a stat mai mult izolat, evitand evenimentele publice.