Doar 30 din cele trei sute de focare de incendii, care mistuie paduri din Siberia, au fost stinse pana in prezent, anunta autoritatile ruse. In lupta cu flacarile au fost mobilizate avioane militare. Intre timp, a fost deschisa o ancheta penala pe numele unor oficiali, acuzati de neglijenta.

Publicat:02.08.2019, 20:09

Avioanele IL-76 au fost mobilizate in stingerea incendiilor din Siberia. Acestea au folosit peste 350 de tone de apa pentru a opri raspandirea flacarilor. Autoritatile anunta ca pana acum au fost stinse 30 de focare. Totodata, in operatiuni participa si avioane militare care stropesc cu solutii speciale pentru a declansa ploi.

“-Uitati-va, la 300 de metri departare nimic nu se vede. Totul este in fum.”

Peste o suta de localitati sunt invaluite de fum, iar spitalele din Irkutsk si Krasnoiarsk sunt pline de oameni care au ajuns acolo cu afectiuni ale cailor respiratorii si cu alergii. Din cauza incendiilor, mii de animale au murit. Unele vietuitoare incearca sa se salveze, fugind cat mai departe de paduri.

“-Uite cate sunt, hai sa le dam ciocolata.

-Sarmanele, tot ce le dai mananca."

Incendiile uriase din Siberia au ajuns si in vizorul activistilor pentru protectia mediului. Actorul Leonardo Dicaprio, care este fondatorul unei organizatii caritabile, ce se ocupa de salvarea animalelor si protejarea mediului, a scris pe pagina sa de Instagram ca este ingrijorat de situatia din nordul Rusiei si indeamna autoritatile sa intervina pentru a oprit parjolul.

Incendiile de padure din Siberia au izbucnit inca in luna iunie si s-au transformat intr-o catastrofa ecologica. Unii oameni au acuzat autoritatile ca au neglijat amploarea dezastrului asupra mediului si informarea populatiei pe aceasta tema. Intre timp, presa rusa scrie ca a fost deschis un dosar penal pe numele unor oficiali din Krasnoiarsk pentru ca nu au luat masuri corespunzatoare pentru stingerea flacarilor.