Politia braziliana ancheteaza moartea suspecta a doua persoane care au consumat bere contaminata cu un produs chimic in statul Minas Gerais (sud-est), au precizat autoritatile locale.

Publicat:16.01.2020, 15:34

Cea de-a doua victima, decedata miercuri, face parte dintre cele 18 cazuri suspecte de intoxicare cu dietilen glicol, produs chimic utilizat cel mai adesea ca antigel, in lichidul de frana sau in lichidul de racire al motorului. Primul deces suspect s-a produs pe 7 ianuarie.

Politia civila din Minas Gerais a confirmat pentru AFP ca acest produs a fost identificat in trei loturi de bere Belorizontina, produsa de fabrica de bere artizanala locala Backer.

Probe de bere contaminate au fost identificate atat in sticle aflate la domiciliul consumatorilor, precum si in depozitele fabricii.

Scandalul a izbucnit la sfarsitul lunii decembrie, cand spitalele din Minas Gerais au inceput sa primeasca pacienti care prezentau simptome asemanatoare, in special insuficienta renala sau probleme neurologice.

Potrivit Agentiei braziliene de supraveghere sanitara ANVISA, dietilen glicolul este un „solvent organic extrem de toxic care provoaca insuficienta renala si poate fi mortal daca este ingerat”.

Ministrul Agriculturii a ordonat suspendarea tuturor operatiunilor fabricii si retragerea de la comercializare a tuturor produselor puse pe piata incepand cu octombrie.

„Indiciile de care dispunem indica o contaminare produsa in interiorul fabricii”, a explicat miercuri Carlos Vitor Muller, responsabil ministerial, cu ocazia unei conferinte de presa desfasurate in Brasilia.

Potrivit acestuia, contaminarea s-ar fi produs intr-o anumita etapa a procesului de productie, respectiv refrigerarea care precede fermentarea berii.

Marti, proprietara fabricii de bere, Paula Lebbos, a dat asigurari ca dietilen glicolul n-a fost „niciodata utilizat” in compania sa si ca prezenta acestuia in mostrele analizate este „un mister”.

Asociatia braziliana a berariilor artizanale (Abracerva) a mentionat ca este un caz „inedit” in industria berii din Brazilia, subliniind ca aceasta substanta nu este utilizata in mod obisnuit in acest sector.

In procesul de refrigerare sunt utilizate alte substante non-toxice, a precizat Abracerva intr-un comunicat.

Infiintata in 1999, fabrica de bere Backer are 650 de angajati si produce circa 20 de specialitati de bere, unele dintre ele obtinand premii la concursuri internationale.

Sursa: