Donald Trump a fost pus oficial sub acuzare de catre Camera Reprezentantilor, in legatura cu atacul de acum o saptamana asupra Capitoliului. Decizia privind destituirea apartine Senatului si nu va putea fi luata inainte de inaugurarea noului presedinte. Trump a condamnat aseara violentele de la Capitoliu, dar nu a facut vreo referire la punerea sa sub acuzare.

Publicat:14.01.2021, 19:35

Camera Reprezentantilor din Congresul american a votat actul de punere sub acuzare a lui Donald Trump, ce devine astfel primul presedinte din istoria SUA care a fost supus de doua ori unei proceduri de “impeachment”. Au fost 232 de voturi pentru si 197 impotriva. 

”Rezolutia a fost adoptata, fara obiectii, iar motiunea este pe masa.” 

Nancy PELOSI, PRESEDINTA CAMEREI REPREZENTANTILOR: ” Nimeni nu este deasupra legii, nici chiar presedintele SUA. Donald Trump prezinta un pericol evident pentru tara noastra si noi, sustinand rezolutia, am protejat Constitutia Statelor Unite.” 

Dan NEWHOUSE, CONGRESMAN DEMOCRAT: ”Saptamana trecuta a avut loc un atac barbar la usa Capitoliului si el nu a facut nimic ca sa opreasca asta. De aceea inima ne este grea si, desigur, eu voi vota “pentru” acest articol de “impeachment”.”

10 republicani au votat si ei pentru suspendarea presedintelui.

John KATKO, CONGRESMAN REPUBLICAN: ”Nu exista nicio indoiala ca presedintele a instigat rebeliunea. Acest lucru este clar din mesajele pe care le-a postat pe retelele de socializare pe 6 ianuarie, precum si din discursul sau sustinut in acea zi.”

Nu toti republicanii au sustinut aceasta pozitie.

Jim JORDAN, CONGRESMAN REPUBLICAN: "In loc sa crestem scindarea deja existenta in societate, ar trebui sa lucram pentru a uni natiunea. Dar democratii il vor acuza pe presedinte a doua oara cu o saptamana inainte de a parasi Casa Alba. De ce? Politica si faptele conduc la ideea ca ei vor ca Trump sa nu mai existe. “

Donald Trump a transmis aseara un mesaj video, pe contul de Twitter al Casei Albe, in care condamna atacul care a avut loc asupra Capitoliului, dar nu a pomenit despre cea de-a doua sa punere sub acuzare in Congres.

Donald TRUMP, PRESEDINTELE IN EXERCITIU AL SUA: „ Condamn, fara echivoc, violentele petrecute saptamana trecuta. Violenta si vandalismul nu au niciun loc in tara noastra si niciun loc in miscarea noastra. Niciun adevarat sustinator de-al meu nu ar putea sustine vreodata violenta politica, nu ar putea vreodata sa nu respecte fortele de ordine sau steagul nostru american maret.”

Procedura demiterii lui Trump este insa extrem de complicata. Dupa Rezolutia din Congres, Senatul voteaza daca presedintele va fi condamnat si demis din functie. Senatul SUA se va intruni pe 19 ianuarie, cu o zi inainte de investirea in functie a noului presedinte, Joe Biden, astfel ca nu va putea finaliza procedura privind inculparea presedintelui Donald Trump inainte de incheierea mandatului actualului lider de la Casa Alba, afirma senatorul Mitch McConnell, liderul grupului republican. Inaugurarea celui de-al 46-lea presedinte al Statelor Unite, Joe Biden, va avea loc miercuri, 20 ianuarie.