Doua persoane au fost confirmate cu „variola maimutelor”, au confirmat autoritatile sanitare de la Londra, citate de Sky News. Oficialii din domeniul sanatatii spun ca investigheaza locul in care cele doua cazuri recente s-au infectat.

Publicat:14.05.2022, 17:55

Agentia britanica de securitate sanitara (UKHSA) a confirmat ca este vorba despre „variola maimutelor”, o boala care a aparut pentru prima data la animale in 1970.

Cei doi bolavi recenti locuiesc in aceeasi gospodarie si nu au legatura cu o alta persoana care a fost diagnosticata cu aceasta boala in Anglia la inceputul acestei luni.

Infectia virala este similara cu variola umana si provoaca de obicei o boala usoara, majoritatea persoanelor recuperandu-se in cateva saptamani. Una dintre cele mai recente persoane testate pozitiv este tratata la unitatea de experti in boli infectioase de la St Mary's Hospital, Imperial College Healthcare NHS Trust din Londra. Cu toate acestea, cealalta persoana se izoleaza si nu are nevoie de tratament spitalicesc, a precizat UKHSA, citata de Sky News si Mediafax.

Persoanele care ar fi putut fi in contact apropiat cu cele doua persoane recent diagnosticate sunt contactate si li se ofera sfaturi de sanatate.

Dr. Colin Brown, directorul departamentului de infectii clinice si emergente din cadrul UKHSA, a precizat ca este important sa ne amintim ca infectia „nu se raspandeste usor intre oameni si necesita un contact personal strans” cu o persoana care este simptomatica. „Riscul general pentru publicul larg ramane foarte scazut”, a adaugat el.

Cazul anuntat la inceputul acestei luni a fost la o persoana cu antecedente recente de calatorie din Nigeria, unde se crede ca a contractat infectia.

Simptomele initiale ale variolei maimutei includ febra, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflati, frisoane si epuizare, potrivit UKHSA. De asemenea, se poate dezvolta o eruptie cutanata, care se modifica si trece prin diferite stadii inainte de a forma o crusta si care, ulterior, cade. Potrivit NHS, boala este raspandita in principal de animalele salbatice din anumite zone din vestul sau centrul Africii, iar riscul de a o contracta in Marea Britanie este foarte scazut.

Potrivit Public Health England, infectia a fost descoperita pentru prima data in 1958, cand au aparut focare ale unei boli asemanatoare cu variola la maimutele tinute pentru cercetare. Abia in 1970 a fost inregistrat primul caz la om.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: