Doua tinere surori din Republica Moldova traiesc visul american. Pentru ele succesul a venit pe roti - 18 roti, cate are primul camion greu pe care au invatat sa-l conduca. Apoi, mastodontul a fost al lor si, dupa cativa ani, au deja o mica flota de transport auto. Iar acum se pregatesc sa deschida un restaurant. Povestea lor a aparut la CNN. 

Publicat:18.10.2021, 22:50

Soferita este Marina Cobzac, o tanara de 28 de ani din Republica Moldova. Pasagera este sora ei cu un an mai mare, Xenia.

“Avem incredere una in alta. Ca sa fiu sincera, nu ne avem decat una pe cealalta.”

In 2012, Xenia a venit in America ca pe taramul fagaduintei, direct la Las Vegas. Dupa patru ani a urmat-o si sora ei. Au avut diferite slujbe marunte, au livrat marfa, au trebaluit pe la bucatariile unor localuri... Dar fetele visau la mai mult. De la un prieten au aflat ca meseria de sofer de camion poate fi banoasa... Mai mult, iti ofera ocazia sa vezi si alte locuri.

Marina COBZAC, SOFERITA DE CAMION:“M-am gandit si m-am tot gandit, apoi i-am spus (n.r.-prietenului): “Vreau sa incerc asta cu tine!” A ras si mi-a raspuns ca nu crede ca sunt in stare, pentru ca nu e deloc usor...”

Dar Marina nu s-a lasat... A urmat un curs de instruire de trei saptamani, la Chicago. Apoi a luat-o pe sora ei cu ea si amandoua au pornit la drum, in iarna lui 2018.

Xenia COBZAC, SOFERITA DE CAMION:“Eu am invatat-o sa conduca atunci cand a venit aici in Las Vegas. Apoi, ea m-a invatat sa conduc un camion. Cand a venit, va spun sincer, m-am cam ingrozit cand am vazut ditamai camionul.”

Surorile nu s-au lasat intimidate de gabaritul mastodontului cu 18 roti. Iar daca sofatul pe ploaie sau zapada nu era o provocare, au fost nevoite sa le demonstreze colegilor barbati ca si ele pot face foarte bine meseria aceasta. In prima lor luna, alti soferi au chemat politia in parcarea unde fetele erau cu camionul, sub acuzatia ca ar practica o alta “meserie”...

“Ne-am trezit cu un politist, credea ca noi incercam sa facem altfel bani pe acolo. I-am aratat permisele, toate documentele si a ras. Nu-i venea sa creada ca noi chiar eram soferi profesionisti de camion.”

Surorile au avut succes cu noua lor ocupatie. Erau tot timpul pe drumuri, iar in doua luni au reusit sa isi cumpere propriul camion, si aveau deja propria lor firma de transport.

Xenia COBZAC, SOFERITA DE CAMION:“Pentru noi, ca sa fiu sincera, perioada pandemiei a fost buna, pentru ca a fost cerere mare pentru transport cu camionul.”

Acum, dupa trei ani, surorile din Moldova au o mica flota de transport - 4 camioane. Si au angajat alti trei soferi.

Marina COBZAC, SOFERITA DE CAMION:“Suntem mandre de noi. Nu oricine se descurca cu o astfel de afacere. Nu e de joaca si e multa responsabilitate, nu oricine se inhama la asa ceva.”

Cum sunt ambitioase si le place sa-i surprinda pe cei din jur, Xenia si Marina nu se multumesc cu atat. Au anuntat ca isi deschid propriul lor restaurant, in Las Vegas.

“E greu acum sa angajezi pe cineva pentru ca este criza de personal in domeniul acesta. Vreau sa spun ca este o provocare. Da, inca una!...”