E stare de urgenta in regiunea Primosk din Rusia, care deja de doua zile este sub stapanirea ghetii. O astfel de vreme cu viscol, ploaie si vant, localnicii nu au mai vazut de 30 de ani. Chiciura a doborat copaci si piloni de electricitate, astfel ca orase intregi au ramas fara lumina, caldura si apa. In Vladivostok, stalpii au cazut pe strazi si peste masini, iar transportul public nu circula. 

Publicat:20.11.2020, 18:02

Ghenadie KARTELIOV, CORESPONDENT 1TV: ”Deja de doua zile Primorsk este sub stapanirea unui ciclon. Dupa ploaia cu gheata, a nins abundent si s-au produs mai multe incidente. Peste aceasta masina, care sta avariata pe marginea drumului, a cazut un pilon de electricitate. Stalpul a fost evacuat, dar masina cu siguranta nu mai poate fi reparata. Important este ca nimeni nu era in interior cand a cazut pilonul.”

”Ce om fericit. Scoate acum acumulatorul la masina. Este tot ce a reusit sa salveze. A fost la 30 de secunde de moarte. Imediat ce a iesit din masina, a cazut pilonul.”

Acest incident se aseamana cu cel de ieri, produs tot in Vladivostok. Un sofer la fel a scapat cu viata ca prin minune dupa ce o placa de beton s-a desprins de pe cladire, sub greutatea ghetii, si a cazut peste masina sa.

Pericolul este peste tot. Sub greutatea ghetii au cazut liniile de inalta tensiune si zeci de copaci s-au prabusit. 

”Iata astazi totul arata cam asa. Copaci de gheata. Pilonul a cazut peste cabluri. Iata si acolo alt stalp prabusit.”

In regiunea Primorsk a fost decretata stare de urgenta, iar salvatorii abia de reusesc sa faca fata solicitarilor. A fost mobilizata si armata, dar si echipe de voluntari, care ajuta la lichidarea consecintelor. 

Oleg KOJEMIAKO, GUVERNATORUL REGIUNII PRIMORSK: ”In primul rand trebuie curatate drumurile si conectata energia electrica. Aici gradinitele nu lucreaza? Scolile si gradinitele sunt fara lumina. Implicati si institutiile sociale.”

Transportul public nu circula, iar multe case de locuit si institutii, inclusiv spitale, au ramas fara curent electric, apa si caldura. In unele zone din regiune a cazut o cantitate de precipitatii cat pentru 3 luni. Meteorologii spun ca astfel de anomalii ale vremii nu s-au mai inregistrat de 30 de ani.