Astronomi profesionisti si cosmologi amatori s-au adunat, joi, intr-o parte indepartata a Australiei de Vest, pentru a asista la o eclipsa totala, in timpul careia Luna a eclipsat Soarele timp de 58 de secunde, conform AFP, relateaza digi24.ro

Publicat:20.04.2023, 08:56

Eclipsa totala de soare din 20 aprilie 2023 este a doua din acest an, si cea mai spectaculoasa, pentru ca are anumite particularitati.

La Exmouth, in nord-vestul Australiei, observatorii si-au parcat rulotele, si-au instalat telescoapele si au folosit ochelarii de protectie pentru a vedea cum Luna acopera Soarele, potrivit News.ro.

„Multi oameni devin dependenti de acest moment ciudat, de alta lume”, a spus John Lattanzio de la Societatea Astronomica din Australia.

„Ei devin „vanatori de eclipse” si calatoresc in jurul lumii pentru a repeta experienta”.

La ora locala 11.29 (01.29 GMT), intunericul a coborat asupra spectatorilor, inainte ca Soarele sa fie vizibil dupa cincizeci si opt de secunde.

De asemenea, va fi vizibila in intregime in Papua de Vest si Timorul de Est.

La celalalt capat al continentului, la Sydney, eclipsa a fost doar partiala, cu mai putin de 20% din suprafata Soarelui blocata de Luna.

Eclipsa a permis oamenilor de stiinta sa observe coroana solara, de obicei mascata de razele sale de lumina.

In timp ce asista la o eclipsa similara, Albert Einstein a emis ipoteza ca razele de lumina se pot indoi.

Cum se produc eclipsele de soare

O eclipsa de Soare se produce atunci cand Luna trece intre Pamant si Soare prin fata Soarelui. Vazut de pe Pamant, discul Lunii e de obicei mai mare decat cel al Soarelui si, daca se interpune intre privitor si Soare, ii blocheaza lumina, aruncand o umbra pe Pamant.

Cand discul Lunii il acopera in intregime pe cel al Soarelui, imaginea luminoasa obisnuita a Soarelui este blocata complet si, pentru o anumita zona de observatie si o anumita durata de ordinul catorva minute, eclipsa de Soare este totala, potrivit enciclopediei libere Wikipedia.

Eclipsa totala de soare influenteaza zodiile, asa cum arata Horoscopul lui Neti Sandu.

Eclipsa totala de soare din aprilie 2023

Sunt trei mari categorii de eclipse de Soare:

Primele sunt eclipsele partiale, cand doar umbra exterioara a lunii, numita penumbra, interactioneaza cu Pamantul. Din interiorul penumbrei, doar o parte a Soarelui este vazuta ca fiind acoperita de discul Lunii.

Urmeaza eclipsele totale, cand doar din interiorul conului de umbra intunecat al Lunii, se poate vedea eclipsa totala.

Si apoi exista eclipsele inelare sau eclipsele „inel de foc", numite astfel deoarece luna este prea departe si, prin urmare, prea mica pentru a acoperi soarele, astfel incat un inel de lumina solara ramane vizibil in jurul marginii Lunii la maxim.

Ce este o eclipsa hibrida

Mai rar este patrulea tip de eclipsa solara, cunoscuta sub numele de eclipsa solara inelara-totala sau eclipsa hibrida, cea mai rara varietate dintre toate. Dintre toate tipurile de eclipse solare, cele hibride reprezinta doar 4,8%. In secolul XXI, au loc doar sapte astfel de eclipse. O eclipsa hibrida va avea loc joi, 20 aprilie 2023.

Eclipsa hibrida poate fi urmarita in stream video, in maxima siguranta, AICI incepand cu ora 04.36, (ora Romaniei).

Unde va fi vizibila eclipsa de soare din aprilie 2023

Pe 20 aprilie, la ora 10:36 am ora Australiei de vest (AWDT) (04:36 ora Romaniei), umbra va atinge nord-estul Indoneziei. Cu toate acestea, distanta de 375.914 kilometri la care se afla Luna de Pamant la acel moment este de asa natura incat varful umbrei doar va trece peste suprafata Pamantului.

In primul minut, aproximativ, o „umbra negativa” (numita antumbra) va atinge Pamantul, iar eclipsa va incepe sa fie inelara (in forma de inel). Cel mai bine se va vedea din sudul Oceanului Indian, la aproximativ 434 km vest-nord-vest de Teritoriile australe si antarctice franceze, unde Luna nu va acoperi complet Soarele, iar un inel de foc foarte fin - si care se va ingusta rapid - va aparea in jurul conturului Lunii.

Apoi, la ora 11:38 am, ora Australiei de vest (5:38 a.m. ora Romaniei), varful umbrei va atinge suprafata Pamantului. In acel moment de incrucisare ale celor doua corpuri ceresti, cea mai buna pozitie de observatie va fi de pe o nava din sudul Oceanului Indian, de unde se poate vede Luna acoperind exact Soarele pentru o clipa. Din acel moment, eclipsa va deveni totala pe masura ce umbra va trece peste planeta noastra.

Eclipsa totala de soare va fi vizibila prima data in North West Cape, o peninsula din Australia de Vest. Din parcul national Cape Range, soarele va fi eclipsat total timp de 63 de secunde.

Cel mai mare centru urban din Australia de Vest unde se va putea observa in conditii foarte bune este Exmouth, un oras de la varful North West Cape (2.800 de locuitori). De aici, 57 de secunde de eclipsa totala vor fi vizibile. Mai departe de-a lungul traseului totalitatii, linia centrala a eclipsei va trece direct peste Insula Barrow, a doua ca marime de pe coasta Australiei de Vest, potrivit space.com.

Pe Insula Barrow, eclipsa totala de soare va dura 65,5 secunde.

Sub nicio forma eclipsele de soare nu trebuie urmarite pe cer cu ochiul liber, pentru ca se pot produce afectiuni oculare ireversibile care pot duce pana la orbire.

Se folosesc ochelari speciali sau alte dispozitive certificate. Insa, urmarirea eclipsei la TV sau pe smartphone este sigura.