Elvetia a legalizat capsulele de sinucidere asistata. Dispozitivele, printate 3D, au forma unui sicriu si au fost utilizate prima data in Tarile de Jos. Creatorul capsulei sustine ca aparatul poate asigura o moarte linistita, fara a fi nevoie de folosirea unor substante nocive.

Publicat:07.12.2021, 20:32

Elvetia a aprobat aparatele „Sarco“, capsulele printate 3D in Olanda si proiectate pentru a fi folosite in sinuciderea asistata. Odata activata, interiorul capsulei este inundat cu azot in timp ce nivelul de oxigen este redus treptat, asa incat persoana din interior isi pierde cunostinta, iar apoi survine decesul. Creatorii dau asigurari ca persoana nu simte durere si nu se suforca din cauza lipsei de oxigen. 

Philip NITSCHKE, CREATORUL DISPOZITIVULUI:“Beneficiul pentru persoana care il utilizeaza este ca ea nu are nevoie de permisiune, nu are nevoie de un medic special care sa incerce sa introduca acul si nu are nevoie de medicamente greu de obtinut.”

Capsula este activata din interior si poate fi mutata in locul in care persoana doreste sa moara. 

Dispozitivele ar putea fi date in folosinta din 2022. Olanda, Elvetia, Belgia, Luxemburg, Canada si Columbia sunt printre tarile care permit suicidul asistat, fiecare tara avand insa reguli diferite pentru practica. Spania a legalizat la randul ei eutanasia si sinuciderea asistata in luna martie a acestui an. Aproape toate tarile care permit aceasta procedura controversata o conditioneaza de o boala incurabila sau in stadiu terminal care nu poate fi vindecata si provoaca suferinta pacientului.