Elvetia a anuntat planuri pentru un nou pachet de ajutor umanitar in valoare de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina si Moldova, potrivit CNN, scrie hotnews.ro. 

Ultimul update: 22.02.2023, 21:12 Publicat:22.02.2023, 21:13

Parlamentul elvetian va trebui acum sa aprobe pachetul pentru a oferi aproximativ 123 de milioane de dolari Ucrainei si 28 de milioane de dolari Moldovei.

De la inceputul razboiului, Elvetia a alocat aproximativ 1,4 miliarde de dolari sub forma de ajutor pentru Ucraina.

Aceasta include peste 291 de milioane de dolari ca sprijin pentru Ucraina in cooperare cu aliatii, precum si aproximativ 1,12 miliarde de dolari pentru gazduirea persoanelor din Ucraina care solicita azil, se arata in comunicat.

Elvetia a primit deja peste 75.000 de solicitanti de azil din Ucraina in urma invaziei Rusiei, iar cetatenii au gazduit aproximativ 25.000 de ucraineni in resedintele lor, potrivit guvernului.

Guvernul elvetian si-a reiterat miercuri „condamnarea atacului in cei mai fermi termeni posibili” si a cerut „incetarea ostilitatilor si retragerea trupelor rusesti de pe intregul teritoriu al Ucrainei”.

„Atacul militar al Rusiei impotriva Ucrainei din 24 februarie 2022 a marcat o schimbare de paradigma in istoria recenta a continentului”, a adaugat el.

Amintiti-va: Anul trecut, Elvetia a rupt cu traditia sa de neutralitate in favoarea adoptarii de sanctiuni impotriva Rusiei, despre care a spus ca sunt in conformitate cu cele adoptate de Uniunea Europeana.

Livrarile de arme sunt in continuare exceptate datorita legislatiei privind neutralitatea.

De asemenea, Elvetia a interzis Germaniei sa transfere munitie fabricata in Elvetia pentru sistemele antiaeriene germane Gepard pe care Berlinul le-a furnizat Ucrainei.