Elvetienii isi vor putea schimba legal sexul printr-o simpla vizita la biroul de stare civila, incepand cu 1 ianuarie, plasand tara in fruntea miscarii de autoidentificare a genului din Europa.

Publicat:27.12.2021, 08:51

Elvetia se alatura Irlandei, Belgiei, Portugaliei si Norvegiei ca una dintre putinele tari de pe continent care permit unei persoane sa isi schimbe legal sexul fara terapie hormonala, diagnostic medical sau evaluare ulterioara sau pasi birocratici.

In conformitate cu noile reguli inscrise in Codul civil al Elvetiei, orice persoana cu varsta de cel putin 16 ani, care nu este sub tutela legala, isi va putea modifica sexul si numele legal prin declaratie proprie la oficiul starii civile.

Persoanele mai tinere si cele aflate sub protectia adultilor vor avea nevoie de acordul tutorelui, scrie news.ro.

Aceasta va fi o schimbare fata de setul actual de standarde existente la nivel regional in Elvetia, care necesita adesea un certificat de la un profesionist medical care confirma identitatea transgender a unei persoane.

Unele cantoan impun, de asemenea, unei persoane sa se supuna tratamentului hormonal sau tranzitiei anatomice pentru a-si schimba legal sexul, in timp ce, pentru o schimbare a numelui, ar putea fi necesara dovada ca noul nume a fost deja utilizat in mod neoficial de cativa ani.

Elvetia, cunoscuta de mult ca fiind conservatoare din punct de vedere social, a votat in septembrie pentru legalizarea casatoriei civile si a dreptului de a adopta copii pentru cuplurile de acelasi sex, una dintre ultimele tari din Europa de Vest care a facut acest lucru.

Odata cu noile reguli de schimbare a genului, Elvetia se alatura celor numai doua duzini de tari din intreaga lume, care au decuplat alegerea genului de procedurile medicale.

In timp ce alte tari europene, inclusiv Danemarca, Grecia si Franta, au eliminat cerintele procedurilor medicale, inclusiv operatiile de schimbare a sexului, sterilizarea sau evaluarea psihiatrica, regulile lor necesita pasi sau conditii suplimentare.

Spania a aprobat in iunie un proiect de lege care permite oricarei persoane de peste 14 ani sa isi schimbe legal sexul fara un diagnostic medical sau terapie hormonala.

In 2018, Executivul din Germania a devenit primul guvern european care a introdus o a treia optiune de gen, dar in iunie 2021 a renuntat la doua proiecte de lege care urmareau sa introduca autoidentificarea genului. Un nou membru transgender al Parlamentului spera sa abordeze acest lucru.

Sursa: