Epidemia care a pus in alerta intreaga lume si a paralizat China nu da inapoi. Dimpotriva, in 24 de ore, bilantul a crescut la 132 de decese si sase mii de persoane infectate. Intre timp, mai multe companii aeriene au anuntat ca suspenda zborurile directe catre China.

Publicat:29.01.2020, 21:25

Zeng GUANG, EXPERT IN CADRUL COMISIEI NATIONALE PENTRU SANATATE DIN CHINA: Nu am mai intalnit un adversar ca acesta. De astfel e mai viclean ca SARS. Virusul s-a raspndit rapid in Wuhan, pentru ca nu stim mare lucru despre el.”

In Wuhan, in doar 24 de ore, numarul bolnavilor s-a dublat. Iar oficialii chinezi au confirmat pentru prima data ca virusul se raspandeste mai repede decat epidemia SARS, din 2003. Autoritatile incearca sa trieze mai eficient bolanvii si au anuntat ca persoanele care au febra ar trebui sa mearga in parcuri, iar cei infectati cu coronavirus sa fie dusi in spitale. 

David CULVER, REPORTER CNN: “Responsabilii chinezi din sanatate au trimis in Wuhan alti 6000 de oameni cu pregatire medicala, militari si civili, care sa asiste personalul medical local.”

In ciuda situatiei tot mai alarmante, Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a anuntat stare de urgenta globala. 

Christian LINDMEIER, PURTATOR DE CUVANT AL ORGANIZATIEI MONDIALE A SANATATII: “Este cu siguranta o urgenta, o urgenta in China. Nu se raspandeste la scara larga, in afara Chinei, dar trebuie sa fim pregatiti in cazul in care se ajunge aici.”

In China, criza se resimte in toata tara. S-au instituit filtrele oficiale la intrarea in provincia Hebei, din care face parte capitala Beijing. 

Orcine intra este verificat. Exista insa puncte de control neoficiale. Sat dup sat se izoleaza impotriva coronavirusului. Notite scrise de mana spun ca strainii nu au voie sa intre in localitate. In alte locuri, oamenii icearca sa se protejeze individual, spre exemplu au construit un zid.

“Satul nostru a ridicat zidul ca sa nu vina lumea din afara in localitatea noastra.”

Restrictiile de trafic au fost extinse, iar purtarea mastilor sanitare a devenit obligatorie in mai multe orase. 

“Oamenii sunt grijulii si poarta masti din cauza epidemiei, dar guvernul nu distribuie masti la cetateni si nici in magazine nu se gasesc.”

Franta si Statele Unite au trimis aeronave care sa-i aduca acasa pe cetatenii lor, bolnavi sau nu. Pe de alta parte, cei 300 de britanici blocati in Wuhan se plang ca guvernul de la Londra nu s-a mobilizat in sprijinul lor. 

Joe ARMITT, PROFESOR BRITANIC IN WUHAN: “Cei mai multi dintre britanicii care sunt in Wuhan, sunt speriati si vor sa fie repatriati.”

Intre timp, in Germania numarul persoanelor bolnave a crescut la patru. Primul infectat ar fi fost un barbat in varsta de 33 de ani, care a participat la un trainig tinut de o femeie din China. 

Jens SPAHN, MINISTRUL SANATATII DIN GERMANIA: “Un barbat din Bavaria a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Vestea buna este ca se simte bine. A fost izolat si este in tratament.”

Astazi cateva companii aeriene internationale au anulat toate zborurile catre si dinspre China pentru a preveni imbolnavirile, iar mai multe tari si-au inchis frontierele. 

China a pus la dispozitia tuturor celor interesati toate datele despre virus, iar cercetatori din intreaga lume lucreaza impreuna in aceste zile pentru a descoperi un vaccin. Coronavirusul s-a raspandit in 16 tari.