China a raportat un numar de cazuri noi de coronavirus usor crescut fata de ziua anterioara (433 fata de 406) si 29 de decese, cel mai redus bilant al mortilor de dupa 28 ianuarie, potrivit Reuters. Epidemia continua, insa, sa se raspandeasca in alte tari. In Coreea de Sud au aparut miercuri 505 de noi infectii, iar Pakistan, Georgia, Norvegia, Macedonia, Grecia, Romania si Algeria se numara printre tarile care au anuntat primele cazuri de coronavirus.

Publicat:27.02.2020, 14:33

Premierul australian Scott Morisson a declarat, joi ca lumea este pe cale sa fie cuprinsa de pandemie: ”Informatiile pe care le-am primit astazi indica faptul ca lumea va intra curand in faza de pandemie a coronavirusului”.

Cele mai importante informatii de joi:

14.03 Inca doi oameni au murit in Italia, bilantul victimelor coronavirusului ajungand la 14. Numarul cazurilor confirmate a urcat de la 420 la 528.

13.26 Iranul a anuntat ca bilantul mortilor a urcat la 26, iar numarul total de infectii a urcat cu 106, pana la un numar total de 245 de cazuri.

12.09 Presedintele francez Emmanuel Macron le-a spus doctorilor dintr-un spital parizian ca suntem intr-o ”criza, vom avea o epidemie”

11.23 Guvernatorul Lombardiei, regiunea unde se afla epicentrul epidemiei din Italia, s-a plasat singur in carantina dupa ce unul dintre adjunctii sai s-a infectat cu coronavirus

11.04 Coreea de Sud a inregistrat joi inca 505 infectii, cel mai mare bilant zilnic de pana acum din tara. Numarul este mai mare si decat raportarea facuta joi de China. Totalul pacientilor ajunge astfel la 1.766, fiind raportat si al 13-lea deces. Dintre noile infectii raportate, 422 sunt in orasul Daegu.

09.48 Iran: 22 de persoane au murit pana acum in Iran, iar numarul celor infectati este de 141 arata un grafic transmis de agentia oficiala IRNA, fara a preciza daca cei decedati sunt inclusi in numarul celor infectati. Kuweit a raportat joi dimineata ca a ajuns la 43 de cazuri de coronavirus, toate avand legatura cu Iran.

09.39 O japoneza care lucreaza ca ghid in autobuze turistice a fost testata pozitiv cu coronavirus pentru a doua oara, acesta fiind primul astfel de caz din tara. Femeia de 40-50 de ani din Osaka a fost testata pozitiv in ianuarie si externata pe 1 februarie dupa ce s-a vindecat. Acum s-a prezentat cu dureri in piept si in gat la spital, fiind testata pozitiv din nou. Cazuri de dubla infectare au fost consemnate pana acum doar in China.

09.14 Un caz de infectare cu noul coronavirus nu poate fi explicat de autoritatile medicale din SUA

08.45 Danemarca a inregistrat primul sau caz de infectie cu coronavirus, un barbat care a fost recent la ski in Lombardia. Barbatul a fost pus in carantina acasa, impreuna cu sotia si fiul sau, ambii testati negativ la coronavirus. Autoritatile daneze se asteapta si la alte infectii in tara, dar mentin la nivel scazut nivelul de risc pentru epidemie.

08.32 Estonia a confirmat primul sau caz de coronavirus, un barbat care s-a intors din Iran. Este vorba de cineva cu rezidenta permanenta in Estonia, care nu este cetatean al Estoniei. Potrivit informatiilor mele, este cetatean iranian”, a spus ministrul estonian pentru afaceri sociale, Tanel Kiik, citat de Interfax.

---------

Donald Trump a spus ca riscul pentru americani este ”foarte mic”, dar exista planuri pregatite contra raspandirii virusului, raspandire care nu este inevitabila. Afirmatiile lui Trump vin in contradictie cu cele ale oficialilor SUA din domeniul sanatatii, care se asteapta la noi cazuri.

Taiwanul a ridicat alerta de raspuns la epidemie la nivel maxim si pregateste un plan de sprijin al economiei de 2 miliarde de euro. Tara are 32 de cazuri de coronavirus si a consemnat un deces.

Brazilia a anuntat primul caz din America Latina, in conditiile in care tara este in vacanta de carnaval, un moment de nou maxim pentru turism. Ingrijorarile sunt crescande in regiune, Mexicul acceptand cu greu venirea unei nave de croaziera din cauza unui caz de viroza comuna.

Coreea de Sud a ajuns la 1.595 de infectii, cel mai mare bilant din afara Chinei.

Italia a anuntat ca are 100 de cazuri noi, cel mai mare focar din Europa ajungand la 400 de infectii si 12 decese. Un hotel din Insulele Canare este, pentru a doua zi, in carantina, cei 700 de clienti fiind blocati din cauza unei legaturi cu o infectie din Italia.

Pana acum au fost consemnate 50 de decese in afara Chinei, printre care 19 in Iran. Teheranul a interzis miercuri adunarile publice si a interzis venirile din Kuwait si Bahrain.

Potrivit hartii interactive realizate de Universitatea Johns Hopkins, numarul de tari cu cazuri de coronavirus a ajuns la aproape 50, pana acum au fost consemnate peste 82.000 de cazuri, 2.800 de decese si 33.000 de pacienti care s-au vindecat.


Sursa: