Procuroarea din Insulele Virgine Americane a sesizat miercuri justitia pentru a cere confiscarea bunurilor omului de afaceri defunct Jeffrey Epstein, pe care il acuza ca a agresat sexual minore in arhipelag pana in 2019.

Publicat:16.01.2020, 13:18

Inculpat in iulie 2019 pentru agresiuni sexuale de procurorul federal din Manhattan, sexagenarul s-a spanzurat in celula sa pe 10 august, intr-un penitenciar din New York, potrivit Agerpres.

Recursul depus de procuroarea din Insulele Virgine, Denise George, este o prelungire a urmarii penale a omului de afaceri, care a fost abandonata dupa decesul sau.

Milionarul detinea doua insule private in arhipelag, Little St. James si Great St. James. Insulele Virgine sunt un teritoriu american dar nu fac parte oficial din SUA.

Aceasta noua actiune in justitie constituie o evolutie importanta, intrucat Epstein nu mai fusese inculpat pana acum pentru fapte de dupa 2005.

Recursul depus miercuri acopera o perioada care merge din 2001 pana in 2019.

In cadrul unei conferinte de presa de miercuri, Denise George a anuntat ca a dispus o ancheta asupra lui Jeffrey Epstein la putin timp dupa ce si-a preluat mandatul, in mai 2019.

Potrivit procuroarei, ancheta a aratat ca omul de afaceri organizase “o vasta retea de trafic de fiinte umane si de abuzuri sexuale asupra unor tinere si minore aici, in Insulele Virgine”.

Cele mai tinere aveau 12 ani

Cele mai tinere victime ar fi avut varsta de 12 ani, a precizat procuroarea.

Pentru a-si ascunde activitatile, Jeffrey Epstein ar fi utilizat un esafodaj complex implicand o serie de societati si de fundatii, tot potrivit lui Denise George.

Procuroarea cere confiscarea tuturor bunurilor care ar fi putut fi folosite in ″intreprinderea sa criminala”. Averea personala a omului de afaceri ar atinge peste 500 de milioane de dolari, potrivit France Presse.

Mai multe actiuni in justitie au fost deja declansate in civil, in special de victimele presupuse ale lui Jeffrey Epstein, care solicita daune.

In paralel, mai multe anchete sunt in curs pentru a se incerca stabilirea eventualelor complicitati.

Justitia americana se intereseaza in special de fosta companie a lui Jeffrey Epstein, Ghislaine Maxwell, acuzata de mai multe presupuse victime ca ar fi jucat un rol determinant in organizarea retelei prezumate de exploatare de minore.

Sursa: Agerpres