Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat, marti, ca va continua sa blocheze planul NATO cu privire la apararea tarilor baltice si a Poloniei daca Alianta nu recunoaste ca „terorista” o militie kurda, informeaza AFP si Reuters.

Publicat:03.12.2019, 11:23

Relatiile dintre Turcia si aliatii sai din cadrul NATO s-au tensionat in urma mai multor probleme, mergand de la decizia Ankarei de a achizitiona sistemul de aparare antiaeriana rusesc S-400 pana la politica sa in Siria. Mai multe tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice au criticat decizia Turciei de a lansa o ofensiva in nord-estul Siriei impotriva militiei kurde Unitatile de aparare a poporului (YPG), care s-au aflat in prima linie a luptei impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

Ankara a refuzat sa sustina un plan de aparare al NATO pentru tarile baltice si Polonia pana cand nu va primi mai mult sprijin in lupta sa cu YPG, pe care o considera drept organizatie terorista.

Potrivit presei turce, Ankara a respins prin veto planul Aliantei Nord-Atlantice vizand consolidarea apararii tarilor baltice si a Poloniei in fata Rusiei, ca reactie la blocarea unui text care desemneaza militia kurda YPG drept o ‘amenintare’.

Aceasta chestiune risca sa fie in centrul discutiilor marti si miercuri in cadrul summitului dedicat celei de-a 70-a aniversari a NATO, asupra caruia planeaza umbra ofensivei lansate de Ankara in Siria impotriva YPG, in pofida opozitiei aliatilor sai.

Inainte de plecarea sa din Ankara pentru summitul NATO de la Londra, Erdogan a declarat: ‘Daca acest subiect este pus pe masa (la summitul NATO), pozitia noastra nu s-a schimbat, este aceeasi’. El a spus ca a avut o convorbire telefonica, luni, cu presedintele Poloniei, Andrzej Duda, convenind sa se intalneasca cu el si cu liderii tarilor baltice (Estonia, Letonia si Lituania) in capitala Regatului Unit pentru a discuta respectiva problema.

‘I-am spus ca va fi o placere pentru mine. Dar daca prietenii nostri din NATO refuza sa recunoasca (YPG) drept organizatie terorista (...), imi pare rau, dar ne vom opune oricaror masuri care vor fi luate’, a avertizat Erdogan.

O sursa de securitate turca a declarat luni ca Turcia ‘nu santajeaza’ NATO prin respingerea planurilor organizatiei si ca dispune de un drept de veto deplin in cadrul Aliantei.

Se asteapta ca Turcia, Franta, Germania si Marea Britanie sa desfasoare o reuniune separata in marja summitului NATO de la Londra. Erdogan a declarat ca va fi abordat in special planul Ankarei de a institui o zona de securitate in nord-estul Siriei, care pana in prezent a fost criticat de aliatii europeni ai Turciei.

Intr-un dosar separat, Turcia este in dezacord cu Grecia si Cipru asupra dreptului de proprietate asupra resurselor naturale off-shore din estul Mediteranei. In acest sens, Erdogan a declarat ca se va intalni cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Londra.

Sursa: