Europa intra intr-o faza decisiva a luptei impotriva Covid-19 odata cu reinceperea scolilor, dar si cu venirea toamnei, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Publicat:16.09.2020, 22:15

Intre timp insa, compania farmaceutica de stat din China a anuntat ca “sute de mii” de chinezi din grupele de risc au fost deja vaccinati anti-Covid, in cadrul unui program de urgenta.

Tinerii raspandesc noul val de coronavirus, avertizeaza autoritatile franceze. Si il transmit rudelor mai in varsta... Acest film dat publicitatii de Ministerul Sanatatii este difuzat ca un avertisment: Creste numarul cazurilor de infectare, iar spitalele incep sa se umple din nou de bolnavi cu Covid. Asa cum se intampla cu un spital din Bordeaux, unul dintre focarele din Franta.

Dr. Olivier Joannes Boyau, seful sectiei de terapie intensiva a Spitalului Universitar din Bordeaux: “Poate ca acest val aduce mai putini pacienti, in acest moment. Din pacate, insa, va dura probabil mai mult.”

Spitalul este pregatit pentru mai multi pacienti cu Covid. Insa, spre deosebire de ce a fost in primavara, va continua sa trateze si alte urgente.

Dr. Catherine Fleureau, director medical Spitalului Universitar din Bordeaux: “Asta face situatia mai dificila. Va fi, probabil, mai greu ca data trecuta pentru ca acest val va creste, cred, progresiv si va fi de durata.”

Totusi acum stim mai multe despre acesata boala si putem interveni din timp, cu tratamente mai eficiente - spun medicii de la spitalul universitar din Bordeaux. Prin folosirea steroizilor si a unor ventilatoare special adaptate care evita contaminarea, numarul pacientilor intubati este acum la jumatate in comparatie cu asta-primavara.

Dr. Olivier Joannes Boyau, seful sectiei de terapie intensiva a Spitalului Universitar din Bordeaux: „Principala provocare este sa tinem numarul infectarilor cat mai jos posibil.”

In ultimele seri, parca mai mult ca niciodata, terasele din Tel Aviv au fost pline. Oamenii se bucura de ultimele zile de libertate, inainte sa reintre in carantina. De vineri incolo vor putea lua mancare de la restaurant doar la pachet. Angajatii din industria ospitalitatii sunt de altfel printre cei mai afectati de decizia guvernului.

Raschel Blufarb, corespondent RTL Germania: “Aceste 3 saptamani de carantina vor costa economia Israelului 1,8 miliarde de euro. Somajul este deja de 20% si multi dintre cei cu care am vorbit sunt disperati.”

Israelienii fac cozi in piete si in magazine ca sa-si faca provizii, pentru ca de vineri nu vor mai avea voie sa se indeparteze la mai mult de 500 de metri de locuinte.

Premierul Netanyhau si-a explicat decizia prin necesitatea de a nu bloca sistemul de sanatate, deja suprasolicitat. Cei mai nemultumiti sunt insa evreii ultraortodocsi, intrucat chiar de vineri incep cele importante sarbatori din calendarul evreiesc.

Presedintele Mexicului a continuat traditia “strigatului independentei”, insa in fata unei piete goale. Pentru prima data in 153 de ani, mexicanii au sarbatorit Ziua Independentei fara ceremonii majore, ca urmare a restrictiilor impuse pentru adunarile publice, din cauza coronavirusului. Doar lumini in culorile nationale au desenat harta tarii in principala piata din Ciudad de Mexico.

Intre timp, India a trecut de 5 milioane de infectii si virusul se raspandeste acolo mai rapid decat in oricare alta parte a lumii. De cateva zile, numarul de noi cazuri inregistrate, in 24 de ore, depaseste 90.000.

Sursa: Stirileprotv.ro