Europa a inceput sa isi refaca stocurile de gaze pentru iarna, dar acestea ar putea costa cu circa 40 de miliarde de euro mai mult ca anul trecut, potrivit unei analize Reuters citata de News.ro. Invadarea Ucrainei de catre Rusia a pus un semn de intrebare urias cu privire la stabilitatea aprovizionarii cu gaze pentru economiile si consumatorii din regiune, preturile de referinta fiind cu aproape 300% mai mari decat cu un an in urma.

Publicat:15.05.2022, 09:28

Rusia furnizeaza in mod obisnuit aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE, dar acum riposteaza impotriva sanctiunilor Europei prin reducerea livrarilor, ingreunand reumplerea depozitelor de catre statele membre, operatiune necesara pentru a se asigura ca populatia isi va putea incalzi locuintele in continuare in aceasta iarna, daca Moscova va inchide robinetele.

"Iarna va fi dificila fara gazele rusesti. Cheia este sa umplem cat mai mult posibil depozitele in timpul verii", a declarat Guy Smith, director de comercializare a gazelor naturale si GNL la compania Vattenfall, pentru Reuters.

Ce a transmis Comisia Europeana

Comisia Europeana a declarat ca urgentele de aprovizionare imediata vor avea prioritate fata de reumplerea stocurilor, obiectivele nefiind aplicabile daca va fi declarata o urgenta de aprovizionare cu gaze la nivel european sau regional, ceea ce inseamna ca nivelurile stocurilor vor fi inadecvate.

Posibilitatea unor reduceri semnificative ale livrarilor este in crestere, Bulgaria si Polonia nemaiprimind deja gaze rusesti, in timp ce Ucraina a oprit tranzitul gazelor rusesti printr-un punct de tranzit major, intr-un teritoriu detinut de Rusia.

Unele filiale ale furnizorului de gaze Gazprom Germania, care a fost plasat sub tutela autoritatii germane de reglementare in domeniul energiei la inceputul acestui an, nu mai primesc gaze, in timp ce compania rusa Gazprom a declarat ca nu va mai putea exporta gaze prin Polonia, prin conducta Yamal-Europa. Gazele pastrate in depozite reprezinta de obicei aproximativ un sfert din combustibilul folosit in Europa in timpul iernii, cand cererea este mare.

Pana pe 10 mai, stocurile de gaze ale Europei erau pline in proportie de aproape 38%, in crestere fata de 26% la 21 martie, au aratat datele de la infrastructura de gaze din Europa. Comisia Europeana a cerut operatorilor de stocare a gazelor sa umple depozitele cu cel putin 80% din capacitate, pana la data de 1 noiembrie a acestui an, dar unele state membre dependente de gaze au mers si mai departe, Germania si Italia ordonand ca depozitele sa fie pline in proportie de 90% pana la 1 noiembrie.

Costurile mari si interventia guvernelor

Atingerea acestor tinte nu va fi ieftina, avand in vedere preturile mari, ceea ce inseamna ca cantitatea de gaz care trebuie achizitionata va costa de aproximativ 4 ori mai mult decat ar fi fost in aceeasi perioada a anului trecut.

”Luand ca punct de plecare sfarsitul lunii aprilie, volumul total de gaze acumulat in depozite de la inceputul lunii mai pana la sfarsitul lunii octombrie trebuie sa atinga 52,5 miliarde de metri cubi, ceea ce va costa in jur de 58 de miliarde de euro, pe baza unui pret de aproximativ 105 de euro/MWh”, a declarat Leon Izbicki, asociat la European Natural Gas la Energy Aspects.

Aceeasi cantitate de gaze ar fi costat aproximativ 14 miliarde de euro pe baza preturilor de aproximativ 25 de euro per megawat ora din mai 2021.

”Costurile mai mari inseamna ca este probabil ca guvernele vor trebui sa intervina pentru a oferi stimulente pentru a se asigura ca depozitele sunt pline. Am vazut guverne pregatind calea pentru astfel de instrumente financiare, de exemplu cu noua lege a Germaniei de stocare a gazelor... si decretul Italiei privind stocarea gazelor care include prevederi pentru un contract pentru diferenta”, a spus Izbicki.

Numai umplerea stocurilor de gaze ale Germaniei ar costa aproximativ 25 de miliarde de euro, a spus RWE. Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, are in prezent stocuri de aproximativ 39% din capacitate, fata de 26% la 21 martie.

”Nivelurile de stocare au fost recuperate destul de bine... exista destul de multa prudenta exercitata de o multime de contraparti, care se asigura ca au stocuri suficiente in depozit. Dar de fapt suporta unele costuri umplandu-se cat de repede se poate”, a spus Smith, de la compania Vattenfall.

Vattenfall detine un depozit in Germania, aproape de granita cu Olanda. In trecut, preturile gazelor erau de regula mai ieftine in lunile de vara decat cele asteptate in timpul iernii, oferind un stimulent pentru stocarea gazelor atunci cand cererea este scazuta, cu perspectiva de a vinde la un pret mult mai mare atunci cand cererea atinge varfuri in timpul iernii.

Sursa: