O parte dintre locuitorii de pe o insula indepartata din Papua Noua Guinee se pregateau, marti, sa evacueze zona situata in apropierea unui vulcan aflat in eruptie, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:21.11.2023, 09:08

Vulcanul a expulzat in atmosfera un nor de cenusa, eveniment ce a condus la anularea unor zboruri, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Echipe pentru a coordona operatiunile de evacuare au fost desfasurate in zona muntelui Ulawun de pe insula New Britain dupa ce acest vulcan a inceput sa erupa luni, a declarat Clement Bailey, un inalt oficial in domeniul gestionarii dezastrelor, citat de postul public de televiziune NBC PNG.

Zborurile de pe aeroportul Hoskins situat pe insula au fost anulate, a precizat postul, adaugand ca vulcanul se afla in continuare in faza eruptiva.

Centrul de monitorizare a cenusii vulcanice (VAAC) a anuntat luni ca vulcanul Ulawun a expulzat in atmosfera un nor de cenusa care s-a inaltat pana la o altitudine de peste 15.000 de metri.

Ulawun este un stratovulcan - un vulcan conic, construit din straturi de lava intarita si provenita de la eruptii anterioare -, cu o altitudine de circa 2.300 de metri, situat pe insula New Britain. Face parte dintr-o serie de mai multi vulcani aflati in regiune.

O serie de eruptii care au inceput in 1970 au provocat scurgeri de lava si peste 1.000 de decese. Ulawun a inregistrat o eruptie majora in 2019, cand coloana de cenusa s-a ridicat pana la o altitudine de 16.700 de metri, provocand contaminarea apei de baut din regiune.

Papua Noua Guinee este situata pe „Cercul de Foc al Pacificului”, o fasie de vulcani si falii in forma de potcoava care inconjoara marginile Oceanului Pacific.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.