Rusia a lansat luni exercitii militare in zonele maritime care separa teritoriul sau de peninsula americana Alaska, afirmand ca acestea au ca scop protejarea zonei sale navigabile catre Arctica, scrie Reuters, relateaza stirileprotv.ro.

Publicat:18.09.2023, 23:26

Ministerul rus al Apararii a declarat ca rachetele de croaziera Vulcan, Granit si Onyx au fost lansate pe distante de sute de kilometri pentru a lovi tinte care simulau nave inamice in Marea Bering.

„Exercitiul a implicat rachete lansate de pe uscat, de pe nave si de pe submarine si a inclus aproximativ 10.000 de militari, precum si avioane si elicoptere”, a precizat ministerul.

De asemenea, exercitiile au avut loc in peninsula rusa Chukotka si in Marile Chukchi si Bering si au fost supervizate de amiralul Nikolai Evmenov, comandantul-sef al marinei ruse.

Rusia doreste sa demonstreze capacitatea sa continua de a-si proiecta forta in Arctica si in Orientul Indepartat, in ciuda tensiunilor asupra fortelor sale armate cauzate de razboiul de 18 luni din Ucraina.

Rusia a anuntat anul trecut ca intentioneaza sa investeasca circa 30 de miliarde de dolari pana in anul 2035 pentru a dezvolta ruta navigabila de nord, care devine tot mai viabila pe masura ce procesul de incalzire globala reduce tot mai mult suprafetele inghetate in zona Arctica.

Presedintele rus Vladimir Putin a subliniat importanta acestei rute in discursul sustinut luna trecuta la summitul BRICS, unde a spus ca Rusia are planuri pentru constructia unor noi porturi si terminale petroliere, precum si de extindere a flotei de spargatoare de gheata