Exercitiile militare Zapad 2021, care se desfasoara in Rusia si Belarus, dau fiori europenilor. Statele baltice si Polonia sunt ingrijorate de aplicatiile care au loc chiar in apropierea granitelor lor si cred ca le pot ameninta suveranitatea. La unele dintre ele a asistat si presedintele Vladimir Putin, dar si liderul de la Minsk Aleksandr Lukasenko.

Publicat:14.09.2021, 18:31

Manevrele Zapad-2021 se desfasoara in 14 poligoane - noua pe teritoriul Rusiei si cinci pe teritoriul Belarusului, precum si in apele Marii Baltice.

La aceste manevre participa, aproape 200 de mii de militari, cu 80 de avioane si elicoptere, 290 de tancuri, 240 de lansatoare de rachete si 15 nave de razboi.

La unele dintre exercitii a asistat si presedintele Vladimir Putin, insotit de ministrul rus al Apararii.

“-Vedeti cercurile acelea portocalii?“
-Da.
-Aceasta este prima unitate de roboti de lupta. Acestia au o putere de foc serioasa. Pot fi controlati de la trei kilometri distanta."

Si presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a supervizat o parte dintre operatiuni, si a declarat ca tara sa va cumpara din Rusia armament in valoare de peste un miliard de dolari.

Aleksandr LUKASENKO, PRESEDINTELE REPUBLICII BELARUS: ”Lucrurile se infierbanta din sud, dar ce va fi mai departe, asa ca trebuie sa fim pregatiti.“ 

Putin si Lukasenko au dat asigurari ca este vorba de operatiuni pur defensive, insa tari precum Polonia, Lituania sau Estonia se tem ca Rusia simuleaza scenarii ofensive.

Zbigniew RAU, MINISTRUL POLONEZ DE EXTERNE: ”Noi urmarim de aproape exercitiile Zapad. In timp ce orice tara are dreptul sa desfasoare exercitii militare, o transparenta limitata, contextul mai larg al manevrelor si actiunile hibride insotitoare ne preocupa.”

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: ”Aceste exercitii nu sunt indreptate spre cineva, dar desfasurarea lor este logica in conditiile in care alte aliante, de exemplu NATO, isi intesifica prezenta in apropierea garnitelor Uniunii Rusia-Belarus.” 

Exercitiile militare se vor incheia peste 2 zile.