Cand intra in tura, la combinat, Dmitri face mai intai o verificare cu etilotestul. Un fel de alcool-scanare. Trebuie sa faca un test de fiecare data cand merge la serviciu. Asa prevede regulamentul obligatoriu de siguranta al Combinatului siderurgic Cerepovet, una dintre cele mai mari turnatorii de otel din Rusia.  Urmariti un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 si Deutsche Welle. Emisiunea e difuzata vinerea la ora 23:30 si in reluare sambata de la ora 19:30.

Publicat:02.08.2020, 19:25

Dmitri Konkov lucreaza de multi ani la furnalul numarul cinci, pe care el si colegii sai il numesc afectuos Severianka, „frumusetea nordica”. Este un iad cu flacari, lung de peste o suta de metri, care inghite minereu de fier si elimina fonta bruta.

„Scopul este sa topim fonta bruta in furnal. Asa ne castigam banii”, explica barbatul.

Fonta bruta e curatata, racita, presata si modelata intr-o alta hala. Rezultatul final este otelul - un material folosit peste tot: pe santiere, in industria energetica si a automobilelor. Este si un simbol indispensabil al industriei grele rusesti.

 

Dmitri Konkov lucreaza in siderurgie de multi ani si, spre deosebire de multi altii, nu resimte efectele economice ale crizei provocate de coronavirus. Isi iubeste slujba si orasul natal, aflat la 500 de kilometri nord de Moscova, si de aceea nu are niciun motiv sa se mute intr-un oras mai mare.

combinatul siderurgic cerepovet - captura

Combinatul siderurgic de la Cerepovet, Rusia Foto: captura TV

Isi iubeste tara, compania si otelul stralucitor

„Am venit aici cand aveam douazeci de ani. Eram foarte tanar, abia terminasem armata. Si atunci, dar si acum, acesta e unul dintre cele mai sigure locuri din tara in privinta veniturilor si a protectiei sociale”, spune Dimitri Konkov.

Cu peste saptezeci de milioane de tone pe an, Rusia este a cincea tara din lume la productia de otel. Dmitri Konkov este mandru de asta, pentru ca isi iubeste tara, compania si otelul stralucitor.

„In lipsa turnatoriei, viata mea ar fi mai complicata. As fi nevoit sa ma mut in alta parte pentru a castiga bani”, recunoaste rusul.

Pentru Dmitri siguranta e cea mai importanta, la fel ca pentru multi locuitori din Cerepovet. „Venitul stabil si ajutoarele sociale sunt motivul pentru care oamenii sunt linistiti. Nu exista nemultumiri sau proteste aici. Oamenii castiga un salariu decent si stiu ca se pot baza pe acesti bani si maine”, spune Dmitri.

„Putin e un barbat adevarat, asa cum sunt eu”

Dintre cei peste 300 de mii de locuitori, aproximativ 10% sunt angajati ai combinatului. Castiga in medie echivalentul a 900 de euro lunar - aproape de doua ori mai mult decat in alte meserii de aici.

dmitri konkov - captura

Otelarul Dmitri Konkov isi iubeste meseria, compania si tara Foto: captura TV

„Daca fiul meu vrea sa mearga la facultate, imi pot permite. Le pot oferi un viitor si sotiei si fiicei mele. Asta numesc eu stabilitate”, spune Dmitri.

El crede ca aceasta stabilitate economica i se datoreaza partial presedintelui. Vladimir Putin a condus tara timp de douazeci de ani si este inca printre cei mai populari politicieni din Rusia.

„Cu toata sinceritatea va spun ca il respect pe Putin. In primul rand, e un barbat adevarat, asa cum sunt eu. Ca maistru intr-un combinat siderugic lucrez intr-o echipa formata doar din barbati, barbati adevarati. In Rusia, acesta este un termen folosit pentru a descrie pe cineva pe care te poti baza in orice situatie si pe cineva care isi urmareste in mod constant obiectivele. Nu i se poate spune dragoste.  Imi iubesc sotia si fiica, desigur. Dar am respect pentru Putin - pentru rezistenta lui, pentru atitudinea si hotararea sa”.

„Nu ar trebui sa importam castraveti din China”

Chiar daca il apreciaza pe Putin in mod special, siderurgistul nu e tocmai multumit de politica nationala in general.

„Nu vreau sa intru in geopolitica si sa vorbesc despre lucruri precum fuziunea anumitor regiuni ale tarii sau politica externa. Avem destule probleme in tara care ar trebui rezolvate. Satele izolate, de exemplu, sau problemele din agricultura. Nu ar trebui sa importam castraveti din China, ci sa-i cultivam aici. La fel ca in perioada sovietica” - explica Dmitri Konkov.

Dar Dmitri Konkov nu vrea sa traiasca iar ca in perioada sovietica, rupt de restul lumii. „Vor mai trece cateva generatii pana sa fim prieteni cu toti ceilalti, iar restul lumii sa aiba mai mult respect pentru noi”, crede siderurgistul.

Cel mai important lucru acum pentru el este ca furnalul numarul cinci sa produca in continuare fonta bruta pentru a-i asigura un viitor stabil.

Sursa: Digi24.ro