Fasia Gaza este un iad viu dupa ce ploile abundente de iarna care au udat corturile improvizate ale celor stramutati. Oamenii sunt disperati si spun ca nu mai au unde sa mearga. Intre timp, bombardamentele israeliene continua sa faca victime si sa distruga enclava. Pe de alta parte, Israelul anunta ca va continua razboiul din Gaza, cu sau fara sprijin international.

Publicat:14.12.2023, 15:44

Acesta este peisajul de acum din nordul Fasiei Gaza. Ploaia rece de iarna a inundat strazile si casele.

Ambulantele sunt blocate pe strazile inundate, dar salvatorii din Gaza isi continua activitatea. Blocada totala si atacurile Israelului au facut praf sistemul umanitar al Gazei, care si asa era la limita. Aceste corturi improvizate ofera si ele putina protectie pentru zecile de mii de palestinieni, care se straduiesc sa ramana uscati si la caldura.

„Ne-am udat in interiorul cortului si nu stiu unde sa pun copiii. Apa a inundat cortul, am infasurat copiii in paturi si am venit aici. Nu stiu ce sa fac din cauza ploii, unde sa ma duc."

Apa potabila nu este, iar oamenii o aduna pe cea de ploaie. Alimentele, medicamentele si combustibilul sunt si ele pe sfarsite pentru multi dintre cei care au fost nevoiti sa fuga de atacurile Israelului doar cu hainele de pe ei. Palestinienii nu au nici paturi sau saltele, ci doar amenintarea iminenta a bolilor si a foametei.

„Ce vina are acest copil care s-a nascut intr-un cort, in razboi, nu are haine, nu are mancare sau ce sa bea? Copiii de aici plang pentru o bucata de paine. Fac apel la lume, cei care au constiinta sa ne salveze de unde suntem si sa ne intoarcem la casele noastre."

Reprezentantii ONU pentru refugiati au descris deteriorarea conditiilor din enclava drept iad.

Filip LAZZARINI, COMISAR GENERAL AL ONU: „Populatia din Gaza nu mai are timp si oportunitati, deoarece se confrunta cu bombardamentele, lipsurile si bolile intr-un spatiu tot mai mic. Ei (n.red.-palestinienii) trec prin cel mai intunecat capitol al istoriei lor din 1948 incoace, iar aceasta a fost o istorie dureroasa."

Israelul a ignorat apelurile pentru incetarea focului, indicand ca asaltul sau asupra Gaza ar putea dura luni de zile, la fel ca si pedeapsa colectiva a palestinienilor in aceasta iarna de razboi.