Pentru prima data in istoria lor de patru decenii, Verzii germani au anuntat un candidat pentru functia de cancelar. La alegerile din luna septembrie, Verzii vor juca un rol important.

Publicat:19.04.2021, 21:54

Luni, Partidul Verde a anuntat ca Annalena Baerbock, de 40 de ani, va fi cea desemnata pentru a intra in cursa pentru functia detinuta acum de Angela Merkel, dupa alegerile din septembrie. Baerbock este, probabil, singura femeie care va candida pentru aceasta functie, potrivit BBC.

Odata considerati doar o adunatura de hipioti in sandale si cu barba, Verzii vor intra, cel mai probabil, in urmatorul guvern. Cu conservatorii indecisi in privinta candidatului lor, Partidul Verde ar putea ajunge sa joace un rol decisiv in noua coalitie. Iar asta ar putea insemna ca Annalena Baerbock va fi urmatorul cancelar al Germaniei.

Ea este deja comparata cu alte femei tinere care au ajuns lideri, din Noua Zeelanda sau Finlanda.

Annalena Baerbock s-a nascut in 1980, in acelasi an in care a fost fondat partidul din care face parte. Parintii ei au luat-o de mica la demonstratii si mitinguri anti-nucleare. Ea spune ca si-a petrecut copilaria la proteste, printre tunuri de apa si mancand prajituri.

Potrivit celui mai recent sondaj, Verzii au 22% din voturi, fiind a doua formatiune dupa blocul conservator CDU/ CSU al Angelei Merkel.

Conservatorii au scazut de la peste 40% in vara, cand Germania gestiona relativ bine criza generata de pandemie, la 29%. In unele sondaje, conservatorii inregistreaza un procent si mai mic, cu doar patru sau cinci puncte in fata Verzilor.

In timp ce conservatori s-au implicat, in interior, in lupta pentru putere, Verzii au inceput in liniste sa-si aleaga candidatul pentru postul cel mai important din stat. Nu s-a stiut absolut nimic despre cine ar putea fi pana luni, cand decizia a fost anuntata oficial.

Sursa: