Florida a ridicat toate restrictiile legate de pandemia de COVID-19. Guvernatorul statului american si-a justificat decizia prin eficacitatea si disponibilitatea vaccinurilor dezvoltate impotriva acestei maladii. Medicii spun ca este prea de vreme in conditiile in care doar putin peste 41 la suta din locuitorii acestui stat au fost imunizati.

Publicat:04.05.2021, 16:21

Ron DeSantis a decis sa puna capat starii de urgenta, tinand cont de numarul zilnic al cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 si la cel al deceselor asociate maladiei COVID-19, in scadere constanta, in timp ce programul de vaccinare continua sa fie implementat.

Ron DESANTIS, GUVERNATORUL STATULUI FLORIDA : Suntem deja de un an in asta. Oamenii pot sa actioneze cu masuri normale, dar nu cu stari de urgenta si cu aceste masuri extraordinare care in acest moment nu sunt justificate.”

Guvernatorul a sugerat ca statele care continua sa ii oblige pe rezidentii lor sa respecte astfel de masuri indica faptul ca liderii lor “nu cred in vaccinuri”. Primarul localitatii unde DeSantis a promulgat legea crede ca decizia este prematura.

Rick KRISEMAN, PRIMARUL ORASULUI ST.PETERSBURG: ”Daca se suspenda toate restrictiile imediat, puteti sa mergeti la restaurant fara a mai purta masca. Ne putem astepta ca spitalizarile sa creasca, din pacate vom inregistra o crestere a deceselor, dar se pare ca asta nu este important.” 

Si epidemiologii cred ca este prea devreme sa se renunte la toate restrictiile si sa se revina la viata de pana la pandemie.

”Nu este corect sa ridici toate masurile si sa spui simplu, gata, s-a terminat.”

Jonathan KANTOR, EPIDEMIOLOG: ”Cu certitudine nu avem un record in ceea ce priveste procentajul persoanelor vaccinate complet. Suntem departe de unde ar trebui sa fim.”

Aproape 9 milioane de persoane, reprezentand 41,9 la suta dintre cei 21,5 milioane de locuitori din Florida au primit cel putin o doza a unui vaccin antiCOVID. Vaccinurile Pfizer, Moderna si Johnson & Johnson sunt disponibile, in anumite cazuri chiar si fara programare, in numeroase centre de imunizare, farmacii si supermarketuri din Statele Unite.