Fostul ministru chinez al apărării Li Shangfu, demis brusc din funcţie anul trecut fără nicio explicaţie, a fost exclus din Partidul Comunist, a informat joi televiziunea de stat chineză CCTV, relatează digi24.ro.

Publicat:27.06.2024, 17:55

Li Shangfu „a provocat un mare prejudiciu cauzei Partidului, apărării naţionale şi dezvoltării forţelor armate, precum şi imaginii înalţilor oficiali”, a precizat postul de televiziune, citând o decizie a Partidului Comunist la putere. 

Partidul Comunist chinez l-a exclus din rândurile sale pe Li Shangfu pentru încălcări grave ale legii şi disciplinare, a informat agenţia de presă oficială Xinhua, citată de Reuters. 

Li, care anterior a fost membru al Comisiei Militare Centrale şi consilier de stat, a fost demis din funcţia de delegat la cel de-al 20-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez, a adăugat Xinhua. 

Ultima apariţie publică a lui Li Shangfu datează din 29 august 2023. 

Acesta mersese în vizită în Rusia şi Belarus cu câteva săptămâni mai devreme, notează AFP. 

Demiterea sa a survenit după o remaniere în fruntea unităţii armatei chineze responsabilă cu rachetele strategice, în special cele nucleare.

Autorităţile chineze au anunţat anul trecut că unitatea va avea o nouă conducere, fără a da explicaţii pentru această schimbare. 

Presa străină a menţionat apoi că o anchetă pentru corupţie îl viza pe Li Shangfu, care fusese şeful acestei unităţi armate înainte de a deveni ministru. 

Li Shangfu este „suspectat de corupţie”, a anunţat joi televiziunea de stat chineză. 

El este acuzat că „a profitat de poziţia sa” şi a „primit sume enorme de bani”, a mai spus sursa citată de Agerpres.