Instanta suprema din Coreea de Sud a mentinut o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pentru fostul presedinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa intr-un vast scandal de coruptie care a dus si la inlaturarea ei din functie, informeaza BBC. Park a fost condamnata separata la doi ani de inchisoare pentru incalcarea legilor electorale.

Publicat:14.01.2021, 12:30

Park, prima femeie presedinte din Coreea de Sud, a fost si primul lider ales democratic fortat sa demisioneze.

Decizia de joi a mentinut pedeapsa redusa primita dupa apelul din iulie, dupa ce fusese condamnata initial la 30 de ani de inchisoare.

Park Geun-hye a fost condamnata pentru abuz de putere si constrangere, dupa ce a fost pusa sub acuzare in 2017. Curtea suprema a mentinut si amenda de 17 milioane de dolari stabilita de instanta inferioara.

Park, in varsta de 68 de ani, a fost initial condamnata la 30 de ani de inchisoare si o amenda de 18,2 milioane de dolari, insa pedeapsa ei a fost redusa ulterior la 15 ani pentru coruptie si 5 ani pentru abuz de putere.

Prietenia care a dus la punerea sub acuzare

In 2018, Park a fost gasita vinovata de 16 din cele 18 acuzatii care i se aduceau, majoritatea legate de mita si constrangere.

Instanta a concluzionat ca presedintele a conspirat alaturi de prietena sa apropiata, Choi Soon-sil, pentru a constrange mai multe companii, precum gigantul Samsung, sa doneze milioane de dolari fundatiilor conduse de Choi.

Totodata, Park a fost condamnata pentru ca a constrans mai multe companii sa semneze contracte cu companiile detinute de Choi si sa doneze cadouri catre Choi si fiica ei. In acelasi timp, presedintele a fost gasit vinovat ca ar fi aratat documente confidentiale prietenei sale.

Park Geun-hye a negat toate acuzatiile si a refuzat sa participe la proces.

Relatia dintre Park Geun-hye si Choi Soon-sil a inceput sa fie criticata de public si s-a considerat ca aceasta din urma influenta politicile de stat prin relatia sa cu presedintele. Dupa o serie de audieri si luni intregi de proteste de amploare pentru demiterea ei, Park a fost inlaturata din functie in martie 2017 si arestata la scurt timp.

Seful Samsung a petrecut 5 luni in inchisoare

Unele dintre cele mai mari companii coreene au fost atrase in scandal. Lee Jae-yong, seful de facto al Samsung si vicepresedinte al companiei, a fost condamnat la inchisoare dupa ce i-ar fi dat un cal fiicei lui Choi. Pedeapsa lui a fost redusa ulterior si Lee a fost eliberat dupa cinci luni de inchisoare.

Verdictul final in cazul lui Park deschide si calea gratierii, ceruta insistent de sustinatorii sai fideli. Un consilier al presedintelui in functie, Moon Jae-in, a declarat ca seful stat va luat o decizie in acest sens in functie de dorinta poporului, a anuntat agentia Reuters.

Un sondaj realizat saptamana trecuta a dezvaluit ca 47,7% din cei intervievati erau in favoarea unei gratieri, in timp de 48% se opuneau.

Sursa: