Fragmente care ar putea proveni de la o noua drona au fost descoperite miercuri intre satale Nufaru si Victoria din comuna Nufaru, judetul Tulcea, Romania, fiind al treilea astfel de incident in ultimele zece zile. Nici de aceasta data radarele Armatei nu au detectat nimic, desi Ministerul roman al Apararii a transmis dimineata ca a monitorizat in timp real situatia aeriana, pe parcursul noptii, scrie hotnews.ro

Publicat:13.09.2023, 15:13

De ce nu au detectat radarele nimic?

Un elicopter al Armatei romane a descoperit miercuri noi fragmente ce par sa fie de la drone militare, in zona unor localitati aflate la peste 15 kilometri de granita cu Ucraina, potrivit MApN.

Anuntul vine dupa ce, dimineata, ISU Tulcea a transmis ca a primit apeluri la 112 cu privire la posibile cazuri de impact de drona in zona mai multor localitati, iar echipele MApN s-au deplasat in zona. Fragmentele au fost descoperite in jurul orei 11.30, in zona localitatilor Nufaru si Victoria, dispersate pe o suprafata de cateva zeci de metri, conform Ministerului Apararii.

Localitatea Nufaru se afla la 14-15 km de cele mai apropiate puncte de granita cu Ucraina, iar Victoria la 17-18 km de frontiera. Nufaru este la 10 km de centrul municipiului Tulcea.

Primele doua cazuri de resturi de drona gasite pe teritoriul romanesc au fost langa localitatea Plauru, aflata practic pe granita, insa Nufaru si Victoria sunt mult mai departe de frontiera.

In niciunul din cele trei cazuri de pana acum, radarele Romaniei nu au detectat nimic.

De ce nu au detectat radarele Armatei romane nimic?

„Nu as vrea sa interpretam asta ca pe o vulnerabilitate a Romaniei. Niciun radar, de oriunde din lume, nu are posibilitati nelimitate. Sunt legile fizicii. De aceea, paleta de masuri pentru diminuarea riscurilor trebuie sa includa si masuri de protectie civila”, a spus, la Digi 24, purtatorul de cuvant al MApN, Constantin Spinu, precizand ca urmeaza ca zona sa fie securizata, iar fragmentele gasite sa fie ridicate de catre armata.

El a explicat si cum functioneaza radarele, vorbind despre „limitari tehnice” atunci cand astfel de drone ataca de la inaltimi mici:

„Atunci cand mijloacele de acest tip, dronele de atac folosite de Federatia Rusa, ataca de la inaltimi mici si foarte mici, de pana in 100 de metri, este un principiu de radiolocatie, de fizica - mijloacele radar la aceste inaltimi mici si foarte mici obtin imagini foarte greu pentru ca la aceasta inaltime exista elemente de relief, exista vegetatie, chiar pasari, iar dronele au dimensiuni foarte asemenatoare cu ale pasarilor.

Deci exista foarte multe limitari tehnice pentru orice tip de radiolocator din lume, oricat de performant ar fi. Noi dispunem de aparate de radiolocatie de ultima generatie”.

„Facem toate eforturile ca sa asiguarm un grad de siguranta. Cu un razboi la granita, nimeni nu poate oferi certitudini, dar facem toate eforturile”, adaugat el.

Potrivit surselor HotNews.ro, niciuna din cele trei drone confirmate ca s-ar fi prabusit pana acum in Romania nu a fost depistata si urmarita de catre radarele Armatei cand au intrat in spatiul aerian romanesc.

In cazul primelor doua drone gasite, militarii nu au gasit elemente care sa indice prezenta de explozibil sau care sa indice ca acestea au explodat pe teritoriul romanesc.

Aceleasi surse spun ca dronele de tip Shahed - 136 / Geran - 2 sunt foarte greu de depistat pe radare pentru ca zboara la altitudini foarte joase, sub 150 de metri, uneori chiar si sub 100 de metri, au o viteza mica pentru o aeronava (150-160km/h) si au o suprafata mica de reflectie pentru undele radar. In plus, materialele din care e facuta drona sunt de tip sa nu reflecte prea bine undele radar.

Dronele lansate de Rusia sunt detectate din timp cand sunt deasupra Marii Negre si se indreapta sa Ucraina, dar ele ulterior nu pot fi urmarite eficient cand se apropie de zona tarmului, coboara in altitudine si schimba adesea traiectoria.