Incendiile de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii sunt "de zeci pana la de sute de ori" mai intense decat media ultimilor 15 ani. Fumul extrem de dens degajat a ajuns pana in Europa, potrivit serviciului european Copernicus care monitorizeaza schimbarile climatice. 

Publicat:16.09.2020, 21:35

Datorita observatiilor satelitare, ''supraveghem amploarea incendiilor si poluarea provocata de fumul transportat de-a lungul Statelor Unite si mai departe'', a comentat miercuri intr-un comunicat Mark Parrington, cercetator in cadrul serviciului de supraveghere atmosferica Copernicus, scrie Agerpres.

Incendiile degajeaza totodata cantitati importante de fum, iar cele din California si Oregon au degajat deja in atmosfera "mult mai mult dioxid de carbon in 2020 decat in oricare alt an de la inceputul masuratorilor CAMS, in 2003": 21,7 megatone in California si 7,3 megatone in Oregon.

Imaginile din satelit arata ca stratul de fum a ramas in largul coastei pacifice a Statelor Unite timp de mai multe zile din cauza conditiilor atmosferice, dar in ultimele zile a fost din nou directionat spre America de Nord.

CAMS estimeaza ''ca fumul incepe sa traverseze Atlanticul si va ajunge in Europa de Nord mai tarziu in cursul saptamanii, asa cum a fost cazul la sfarsitul saptamanii trecute''.

"Faptul ca aceste incendii emit atat de multa poluare in atmosfera, incat putem deja vedea fumul gros la 8.000 de kilometri departare, arata cat sunt de devastatoare in ceea ce priveste amploarea si durata", a insistat Mark Parrington.

In total, peste doua milioane de hectare de vegetatie au fost deja devastate incepand cu jumatatea lunii august de la frontiera canadiana pana la cea cu Mexic.

Oamenii de stiinta sunt in consens in ceea ce priveste faptul ca amploarea exceptionala a acestor incendii de padure este legata de dereglarile climatice, care agraveaza seceta cronica si determina conditii meteorologice extreme.

Presedintele Donald Trump a suscitat insa din nou polemica, dupa ce a dat de inteles ca neaga rolul schimbarilor climatice in ceea ce priveste amploarea acestor incendii extreme.

Sursa: Digi24.ro