Cateva mii de persoane s-au adunat vineri din nou in Place de la Concorde din Paris, dupa ce adoptarea fara vot a reformei pensiilor a provocat proteste violente. Presedintele francez Emmanuel Macron s-a confruntat vineri cu cea mai grava provocare la adresa autoritatii sale de la asa-numitele proteste Veste Galbene, relateaza AFP si Reuters. Doua motiuni de cenzura au fost depuse vineri in incercarea de a rasturna guvernul, scrie hotnews.ro.

Publicat:17.03.2023, 22:02

O noua demonstratie a inceput vineri seara la Paris, in timp ce protestatarii s-au adunat in Place de la Concorde, langa cladirea parlamentului Assemblee Nationale (Adunarea Nationala).

S-a intamplat ceva fundamental, si anume ca, imediat, au avut loc mobilizari spontane in toata tara”, a spus liderul de stanga Jean-Luc Melenchon.

Reforma pensiilor creste varsta de pensionare din Franta cu doi ani, pana la 64 de ani, ceea ce guvernul spune ca este esential pentru a se asigura ca sistemul nu va esua.

Sindicatele si majoritatea alegatorilor nu sunt de acord.

Francezii sunt profund atasati de mentinerea varstei oficiale de pensionare la 62 de ani, care este printre cele mai scazute din tarile OCDE.

Peste opt din 10 oameni sunt nemultumiti de decizia guvernului de a adopta reforma fara un vot in parlament si 65% doresc ca grevele si protestele sa continue, a aratat un sondaj Toluna Harris Interactive pentru radioul RTL.

A merge inainte fara vot „este o negare a democratiei... o negare totala a ceea ce se intampla in strada de cateva saptamani”, a spus psihologul Nathalie Alquier, in varsta de 52 de ani, la Paris. „Este pur si simplu insuportabil”.

O alianta larga a principalelor sindicate din Franta a declarat ca isi vor continua mobilizarea pentru a incerca sa forteze anularea reformelor. Proteste au avut loc vineri in orase, inclusiv Toulon, iar in weekend au fost planificate mai multe. O noua zi de actiune industriala la nivel national este programata pentru joi.

Sindicatele profesorilor au facut apel la greve saptamana viitoare, care ar putea perturba emblematicele examene de Bacalaureat.

In timp ce protestele au fost pana acum in mare parte pasnice, tulburarile din noaptea trecuta aminteau de protestele Vestelor Galbene care au izbucnit la sfarsitul anului 2018 din cauza preturilor ridicate la combustibil.

Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a declarat ca aproximativ 310 de persoane au fost arestate de politie si a promis ca vor lua masuri impotriva celor care vor face probleme.

„Opozitia este legitima, protestele sunt legitime, dar provocarea haosului nu este”, a declarat el la radio RTL.

Parlamentarii de stanga si de centru au depus vineri o motiune de cenzura in parlament.

Dar, chiar daca Macron si-a pierdut majoritatea absoluta in camera inferioara a parlamentului la alegerile de anul trecut, au fost putine sanse ca aceasta sa treaca - cu exceptia cazului in care se formeaza o alianta surpriza a parlamentarilor din toate partidele, de la extrema stanga la extrema... dreapta.

Liderii partidului conservator Republicanii au exclus o astfel de alianta.

Aceste motiuni ar trebui examinate in Adunarea Nationala luni de la ora 16.00 (15.00 GMT), au declarat pentru AFP surse parlamentare.

Deputatii grupului parlamentar independent de centru Liot au anuntat depunerea unei motiuni de cenzura „transpartizane”, cosemnata de alesii Nupes (Noua uniune populara, ecologica si sociala).

Adunarea Nationala, fostul Front National (extrema dreapta) a depus si ea vineri o motiune de cenzura, acuzand o „reforma nedreapta si inutila”.