G7 „nu va recunoaste niciodata” frontierele pe care Rusia vrea sa le impuna cu forta prin razboiul din Ucraina, au afirmat sambata ministerele de Externe ale grupului celor sapte mari puteri, scrie AFP, citata de agentia News.ro.

Publicat:14.05.2022, 15:36

„Nu vom recunoaste niciodata frontierele pe care Rusia a incercat sa le schimbe prin interventie militara”, indica sefii diplomatiei intr-o declaratie difuzata la capatul unei reuniuni de trei zile la Wangels, in nordul Germaniei.

„Ne vom mentine angajamentul de a sustine suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, inclusiv a Crimeei”, precizeaza ei.

Sefa diplomatiei germane Annalena Baerbock, a carei tara a asigurat presedintia G7 anul acesta, a insistat asupra faptului ca revine Ucrainei sarcina de „a decide ea insasi” care ii este teritoriul.

„Noi vom sustine masurile (…) pe care le va lua Ucraina cu scopul de a garanta libertatea si pacea in tara”, a spus ea intr-o conferinta de presa care a incheiat reuniunea.

Aceste declaratii vin in contextul luptelor violente in regiunea Donbass (est), controlata partial din 2014 de separatistii pro-rusi si asupra careia Moscova se concentreaza de saptamani intregi fara a face progrese semnificative.

Ministrii si-au reiterat apelul catre Rusia de a „pune capat razboiului inceput fara provocare (din partea Ucraina) si suferintelor tragice si pierderilor de vieti pe care le provoaca in continuare”.

Ei au cerut si Belarusului sa „inceteze sa faciliteze interventia Rusiei si sa respecte angajamentele internationale”.

Cele sapte tari (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Italia, Japonia si Marea Britanie) au condamnat „amenintarile iresponsabile de folosire a armelor chimice, biologice sau nucleare” proferate de presedintele rus Vladimir Putin.

Ei au promis sambata „sa extinda sanctiunile” economice ce vizeaza Moscova pentru invazia sa a Ucrainei in „sectoare de care Rusia este dependenta” solicitand Chinei sa „nu submineze” aceste masuri.

„Solicitam Chinei sa nu ajute Rusia in razboiul sau de agresiune impotriva Ucrainei, sa nu submineze sanctiunile impuse Rusiei pentru atacul sau asupra suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, sa nu justifice actiunea Rusiei in Ucraina si sa renunte sa se angajeze in manipularea informatiilor, dezinformare si alte mijloace pentru a legitima razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei”, se arata in declaratia finala.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: