Germania a intrat in linie dreapta pentru alegerile parlamentare, care au loc duminica. Sunt alegeri istorice prin insasi lipsa politicianului de neocolit din ultimele doua decenii, cancelarul Angela Merkel, care si-a anuntat retragerea din viata politica. Cei trei principali candidati la functia de cancelar au avut aseara ultima dezbatere televizata. 

Publicat:24.09.2021, 19:19

Cu trei zile inainte de vot, reprezentantii celor mai mari sapte partide s-au intalnit aseara la TV, inclusiv cei trei candidati principali pentru postul de cancelar federal. Agenda a fost construita in jurul problemelor de politica externa si securitate. 

Olaf SCHOLZ, CANDIDATUL PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT: „Nu ma obosesc sa repet: da, unele principii sunt foarte importante pentru noi, de exemplu, o Uniune Europeana puternica, fara aceasta nu vom putea juca un rol vizibil in lume. Insa strategia noastra include, desigur, cooperarea cu Statele Unite si parteneriatul cu NATO, mai ales astazi cand contextul devine critic.”

Armin Laschet, candidatul conservator pentru functia de cancelar si succesorul conditionat al Angelei Merkel, a insistat pe o mai multa independenta a UE.

Armin LASHET, CANDIDATUL CONSERVATORILOR: "Avem nevoie de o componenta europeana mai comuna. Este timpul sa vorbim, in cele din urma, cu o singura voce. Trebuie sa lansam proiecte comune, inclusiv cele de aparare, ca sa fim gata sa actionam, cand SUA pleaca”.

Annalena BAERBOCK, CANDIDATUL VERZILOR: "Mi-as dori ca noi sa putem elabora o politica europeana comuna fata de China. Vreau sa nu mai jucam unul impotriva celuilalt, este timpul sa trimitem un semnal important lumii. Suntem Europa, avem suficient potential strategic pentru a deschide in cele din urma o noua pagina in politica externa europeana si activitatile in domeniul drepturilor omului”.

Potrivit ultimelor sondaje, majoritatea alegatorilor sunt cu social-democratii, blocul conservator al Angelei Merkel urmeaza pe locul doi cu o mica marja. Este o cursa electorala al carei rezultat ramane deschis pana la 26 septembrie. Aproximativ 60 de milioane de germani care au drept de vot vor decide duminica cine o va inlocui Angela Merkel in calitate de cancelar: „mutti”, „mama, asa cum o numesc nemtii, pleaca dupa 16 ani de guvernare. 

”Angela Merkel a fost populara in intreaga lume, a actionat ca un mediator intre tari, a luat intotdeauna decizii corecte si echilibrate, dar cumva nu am observat-o cu adevarat pe arena politica interna.”

”Astept o noua coalitie. 16 ani de Merkel sunt la fel de rai ca patru ani de Trump, avem nevoie de un nou inceput pentru a crea perspective pentru tineri si nu doar decizii in favoarea generatiilor mai in varsta.”

”Ma astept ca viitorul guvern federal sa fie constient de problemele si provocarile de maine, ma astept sa dezvolte o strategie pe termen lung si sa propuna solutii pentru viitorul Germaniei.”

In cei 16 ani de domnie a Angelei Merkel, in tara a crescut o intreaga generatie de tineri, care nu au cunoscut o alta persoana in fruntea guvernului. Emil Wenzel, un adolescent care locuieste la Dusseldorf este unul din cele 3 milioane de tineri care duminica vor vota pentru prima data. Pentru el Angela Merkel intruchipeaza siguranta.

Emil WENZEL, STUDENT: ”Cred ca Angela Merkel reprezinta continuitatea si stabilitatea. Si, de asemenea, faptul ca a fost un cancelar de criza, care a trebuit sa faca fata unor crize, una dupa alta."

Sociologii noteaza ca tinerii alegatori sunt in mare parte in favoarea schimbarii.

Erik FLUGGE, SOCIOLOG: „Dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, guvernul se poate schimba foarte mult. Cred ca surprize ne asteapta pe toti, in special pe cei care au trait doar in era Merkel."

Potrivit ultimelor sondaje, popularitatea partidului lui Merkel in randul tinerilor intre 18 si 29 de ani este semnificativ mai mica decat in randul varstinicilor. Germania are o societate imbatranita. Acest lucru va afecta si rezultatele votului.