Germania a facut toate pregatirile pentru un proces de ratificare rapid, in cazul in care Finlanda si Suedia vor decide sa-si inainteze candidaturile pentru aderare la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat duminica sefa diplomatiei germane Annalena Baerbock, subliniind totodata ca ambele tari au nevoie de garantii de securitate, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Publicat:15.05.2022, 11:54

„Germania a pregatit totul pentru un proces de ratificare rapid”, a declarat Annalena Baerbock in a doua zi reuniunii informale a ministrilor de externe din statele NATO desfasurata la Berlin, adaugand ca ministrii au convenit sambata sa nu existe o „zona gri” intre momentul in care cele doua tari si-ar depune candidaturile si momentul la care ele ar adera la organizatie.

„Daca ele decid sa adere, ele pot adera repede… Trebuie sa ne asiguram ca le vom oferi garantii de securitate, nu trebuie sa existe o perioada de tranzitie, o zona gri, cand statutul lor este neclar”, a spus sefa diplomatiei germane.

Annalena Baerbock s-a referit la perioada de ratificare, care poate dura un an, si in timpul careia cele doua tari nordice nu ar fi protejate de articolul 5 al NATO, care garanteaza ca un atac asupra unuia dintre aliati constituie un atac asupra tuturor membrilor Aliantei Atlanticului de Nord.

Joi, presedintele finlandez Sauli Niinisto si premierul Sanna Marin au anuntat ca Finlanda va cere aderarea la NATO „fara intarziere” si este de asteptat ca Suedia sa-i urmeze exemplul, putand depune cererea chiar luni.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: