Ministrul finantelor din Germania, Christian Lindner, a avertizat ca o agresiune a Rusiei asupra Ucrainei ar atrage dupa sine un raspuns dur. Oficialul german, care a precizat ca tara sa este "cel mai mare sprijin al Ucrainei din punct de vedere financiar", a refuzat sa precizeze care ar fi sanctiunile in cazul unei invazii, explicand ca Berlinul nu doreste ca Moscova sa aiba posibilitatea "se pregateasca din punct de vedere tactic".

Publicat:06.02.2022, 15:09

"O incalcare a integritatii teritoriale a Ucrainei va primi raspuns din partea Uniunii Europene, din partea aliantei noastre defensive, NATO, si din partea noastra, cu o hotarare virulenta", a declarat Lindner intr-un interviu cu postul privat NTV, citat de EFE. 

El si-a justificat refuzul de a da detalii cu privire la natura unor noi sanctiuni prin aceea ca, in caz de escaladare a tensiunilor, masurile trebuie sa-l ia prin surprindere pe oponent.

"Unde anume vom tinti, in privinta guvernului rus si a celor care il sustin, este un aspect care nu trebuie sa fie dezbatut public", a insistat el, si a afirmat ca Kremlinul nu ar trebui sa faca greseala sa creada ca acest lucru inseamna ca in Occident nu exista unitate sau sa perceapa aceasta atitudine drept o dovada de slabiciune.

La criticile aduse guvernului german pentru faptul ca a livrat Ucrainei casti in loc de armament defensiv, asa cum solicitase Kievul, si a blocat trimiterea unor obuziere de catre Ucraina, Lindner a replicat ca este vorba despre teme "simbolice", care nu reflecta "situatia reala", mai scrie sursa citata de Agerpres.

"Din punct de vedere financiar, Germania este cel mai mare sprijin al Ucrainei", a evidentiat ministrul Lindner si a subliniat ca tara sa sustine "un comportament consensual" in interiorul Uniunii Europene si al NATO si ca va respecta tot ceea ce se va decide in acest sens la nivelul celor doua organizatii

Sursa: