Germania ia in considerare desfasurarea de trupe suplimentare in Lituania, din cauza tensiunilor legate de consolidarea militara a Rusiei in apropierea granitei cu Ucraina, a spus ministrul german al Apararii Christine Lambrecht, citata de Reuters.

Publicat:06.02.2022, 12:00

Intr-un interviu acordat grupului de media Funke, care va fi publicat online astazi, Lambrecht a spus ca Germania „are deja o contributie importanta in Lituania”, conducand un grup de lupta NATO.

„Ca o chestiune de principiu, sunt disponibile trupe suplimentare si suntem in discutii cu Lituania in acest moment pentru a afla ce anume ar fi potrivit in acest sens”, a spus ea.

Rusia a negat ca ar intentiona sa invadeze Ucraina, dar are zeci de mii de militari in apropierea granitelor tarii vecine, ceea ce a determinat Statele Unite sa mobilizeze aproximativ 3.000 de soldati suplimentari pentru a consolida flancul estic al NATO in Polonia si Romania.

Primele dintre aceste trupe americane au sosit la baza militara Rzeszow din sud-estul Poloniei.

NATO a desfasurat deja patru unitati de lupta multinationale cu aproximativ 5.000 de soldati in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia. Militarii au fost trimisi acolo ca raspuns la anexarea de catre Moscova a regiunii Crimeea de la Ucraina in 2014.

Aceste grupuri de reactie rapida ale NATO, conduse de Statele Unite, Germania, Canada si Marea Britanie, sunt menite sa stopeze un atac in regiune si sa castige timp pentru ca trupele NATO suplimentare sa ajunga in prima linie.

Doi oficiali americani au declarat sambata ca Rusia are aproximativ 70% din puterea de lupta de care ar avea nevoie pentru o invazie pe scara larga a Ucrainei.

Lambrecht a exclus livrarea de arme catre Kiev, dupa ce ambasada Ucrainei in Germania a trimis o lista cu solicitari in acest sens ministerelor de externe si apararii de la Berlin.

Lista includea sisteme de aparare antiracheta, instrumente pentru razboiul electronic, ochelari de protectie nocturna, radiouri digitale, statii radar si ambulante militare - echipamente care, partial, sunt deja insuficiente in cadrul fortelor germane.

Sursa: