Peste jumatate de milion de persoane au parasit oficial Biserica Catolica din Germania in 2022, conform cifrelor publicate, miercuri, de Conferinta Episcopala Germana (DBK), informeaza DPA, citat de stirileprotv.ro.

Publicat:28.06.2023, 16:13

Un numar tot mai mare de catolici germani au parasit biserica in ultimii ani. Exodul a 522.821 de membri in 2022 a eclipsat cu usurinta recordul anterior stabilit cu doar un an inainte, cand 359.338 de persoane au parasit biserica.

"Biserica Catolica are parte de o moarte agonizanta sub ochii publicului", a declarat Thomas Schuller, expert in drept canonic catolic de la Universitatea din Munster si observator al Bisericii Catolice germane.

Era deja evident la inceputul lui 2022 ca exodul dramatic al membrilor Bisericii Catolice din Germania avea sa continue in ritm accelerat.

Numarul persoanelor care au parasit oficial biserica a explodat in ianuarie anul trecut, dupa publicarea unui raport privind cazurile de abuz sexual in Arhiepiscopia de Munchen si Freising.

Raportul a ridicat intrebari cu privire la gestionarea cazurilor de abuz de catre defunctul papa emerit Papa Benedict al XVI-lea, care a servit anterior ca arhiepiscop in dieceza din Bavaria.

Acuzatiile de declaratii false la adresa controversatului cardinal de Koln, Rainer Maria Woelki, ale carui birouri au fost perchezitionate de politia germana marti, si disputele legale cu privire la despagubirile pentru victimele abuzurilor la Koln si la Traunstein, in Bavaria Superioara, au tinut prima pagina a ziarelor anul trecut.

Membri inregistrati ai Bisericii Catolice din Germania, precum si ai majoritatii denominatiilor protestante si ai altor comunitati religioase, trebuie sa plateasca o taxa suplimentara colectata de guvernul german care este folosita pentru a sprijini biserica lor.

Schuller a spus ca numeroase motive joaca un rol in accelerarea plecarii catolicilor din biserica, insa scandalul din Koln a creat un "vartej care trage dupa sine toate celelalte eparhii si chiar bisericile protestante".