Germania va trebui sa il aresteze pe presedintele rus Vladimir Putin daca acesta va intra pe teritoriul german si daca, desigur, Curtea Penala Internationala (CPI) va cere statelor semnatare ale Statutului de la Roma aplicarea legii, a declarat ministrul german al Justitiei, Marco Buschmann, conform Bild si Kyiv Independent, scrie digi24.ro. 

Publicat:19.03.2023, 13:15

„Ma astept ca CPI sa se adreseze rapid Interpolului si statelor semnatare si sa le ceara executarea acestui ordin”, a declarat Buschmann. 

Pe 17 martie, CPI a emis mandate de arestare pentru Putin si Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru Drepturile copilului in Rusia, care supraveghea deportarile fortate ale copiilor ucraineni.  

Putin a devenit astfel cel de-al treilea lider de stat in exercitiu caruia i s-a emis un mandat de arestare de la CPI, dupa Omar al-Bashir din Sudan si Muammar Gaddafi din Libia. 

Decizia CPI obliga 123 de tari care sunt membre ale CPI sa il aresteze pe Putin si sa il trimita la Haga daca acesta intra pe teritoriul lor. 

O declaratie publicata de CPI arata ca exista „motive rezonabile de a crede” ca Putin este direct responsabil pentru supravegherea rapirii si relocarii fortate a peste 16.000 de copii ucraineni de la inceputul invaziei la scara larga. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca numarul real ar putea fi mult mai mare. 

Soldatii rusi au transferat sau deportat in mod ilegal mii de civili ucraineni in Rusia, incalcand Conventiile de la Geneva. Pe 6 martie, Biroul National de Informatii al Ucrainei a raportat ca Rusia a rapit peste 16.000 de copii ucraineni. Doar 125 dintre acestia au fost adusi inapoi in Ucraina. 

Deciziile Curtii Penale Internationale, care nu este recunoscuta de Federatia Rusa, nu au nicio semnificatie, a spus purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. „Rusia nu este parte a Statutului de la Roma pentru Curtea Penala Internationala si nu are nicio obligatie in temeiul acestuia. Rusia nu coopereaza cu acest organism, iar posibilele „retete” de arestare venite de la Curtea Internationala sunt nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a subliniat ea. 

La radndul sau, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri seara decizia „istorica” a Curtii Penale Internationale (CPI) de a emite mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Presedintele ucrainean a spus ca investigatiile din propria tara au sugerat, de asemenea, ca Kremlinul a avut o implicare directa in deportarea fortata a copiilor in Rusia. „In procesul penal cercetat de oamenii nostri de drept, au fost deja inregistrate peste 16.000 de cazuri de deportare fortata a copiilor ucraineni de catre ocupant. Dar numarul real, complet al deportatilor poate fi mult mai mare”, a spus liderul de la Kiev.