Principalii producatori auto americani se pregatesc pentru o posibila scadere a activitatii economice, in conditiile in care escaladarea razboiului comercial dintre Washington si Beijing sporeste temerile privind o recesiune globala.

Publicat:16.08.2019, 09:21

Tensiunile comerciale au dus la majorarea preturilor materiilor prime in industria auto globala, care deja este afectata de cererea slaba, atat in China cat si in Statele Unite.

Ford are o rezerva de numerar de 20 de miliarde de dolari pentru o potentiala scadere a activitatii economice, a anuntat directorul financiar al subsidiarei din America de Nord, Matt Fields, la o conferinta desfasurata la New York.

General Motors (GM) are 18 miliarde de dolari in numerar, a informat seful diviziei financiare, Dhivya Suryadevara, potrivit Agerpres.

GM a pregatit doua scenarii, unul moderat si unul sever - similar crizei financiare din 2008-2009 - pentru a evalua cum ar putea fi afectata profitabilitatea si fluxul de numerar al celui mai mare producator auto din SUA, a explicat Suryadevara, care a adaugat ca firma nu vede o iminenta scadere a activitatii economice.

Ford a anuntat ca evalueaza in mod "proactiv" viitoarele sale decizii si lucreaza cu economistii asupra scenariilor privind o posibila recesiune.

Analistii de la Goldman Sachs au avertizat asupra cresterii riscului de recesiune din cauza razboiului comercial dintre SUA si China si au inrautatit estimarile privind evolutia economiei americane in trimestrul patru din 2019.

Bursele din intreaga lume au inregistrau in ultimele zile scaderi semnificative, dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat ca va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China in valoare de 300 de miliarde de dolari.

Revenirea aversiunii fata de risc a dus la majorarea cererii pentru active considerate sigure precum aurul, yenul japonez si francul elvetian.