Grecia a devenit una dintre primele tari din Uniunea Europeana care a eliberat pasapoarte de vaccin intr-un nou efort de a-si resuscita ramura turismului. Autoritatile elene spera ca ideea va fi preluata si in alte tari ale comunitatii. Ministrul turismului cere statelor membre sa actioneze rapid pentru a lansa documentul, care ar putea permite reluarea calatoriilor in masa.

Publicat:24.02.2021, 16:15

Grecia incearca sa repare o industrie a turismului care a fost printre cele mai afectate de pandemia de coronavirus. Atena a inaintat des ideea pasapoartelor de vaccinare. Acesta a gasit sprijin din partea statelor membre cu sectoare turistice mari.

Kyriakos PIERRAKAKIS, MINISTRUL GREC AL TEHNOLOGIILOR: "Certificatul ar trebui utilizat ca instrument de facilitare, nu de discriminare. Propunerea se concentreaza pe trecerea frontierei. Adica, atunci cand treceti frontiera pentru a ajunge in alta tara, veti avea un test sau chiar un regim de autoizolare timp de cateva zile. Si daca ati fost vaccinat, atunci totul va merge mai usor si mai repede.”

Primele pasapoarte de vaccinare au inceput sa fie eliberate vinerea trecuta. Astazi, in Grecia, exista 55 de mii de persoane care detin astfel de documente, care sunt emise la primirea celei de-a doua doze de vaccin.

Kyriakos PIERRAKAKIS, MINISTRUL GREC AL TEHNOLOGIILOR: "Mai ales cand vine vorba de trecerea frontierei, suntem absolut optimisti ca aceasta propunere va fi adoptata, tocmai pentru ca, daca nu va fi adoptata, ne vom pomeni intr-o situatie absurda cand chiar si persoana care a fost vaccinata va trebui sa fie testata sau sa stea in carantina, iar aceste teste pot fi folosite pentru alti oameni.”

Introducerea pasapoartelor de vaccinare care le-ar putea oferi posibilitatea calatorilor de a trece granitele tarilor europene va fi discutata la summitul UE care incepe maine. O serie de state au lansat ideea luna trecuta, insa blocul este divizat, iar diplomatii considera ca adoptarea timpurie a sistemului propus este improbabila, din cauza temerilor ca vor institui un sistem discriminatoriu pe doua niveluri al dreptului de calatorie ale cetatenilor. Organizatia Mondial a Sanatatii respinge ideea unui pasaport de vaccinare anti-Covid deoarece deocamdata exista prea multe necunoscute fundamentale in privinta eficienţei vaccinului pentru reducerea transmiterii, iar vaccinurile nu sunt inca disponibile decat in cantitate limitata.