Grecia impune testarea obligatorie a elevilor si profesorilor nevaccinati din contul lor, iar in Italia cadrele didactice sunt amendate cu o mie de euro daca vin la munca nevaccinate. Aceste masuri au intrat in vigoare ieri odata cu inceperea anului scolar. Si studentii au nevoie de certificatul sanitar pentru a avea acces la ore si la examene.

Publicat:14.09.2021, 17:17

Cu masti si certificate verzi pentru profesori, temeri dar si multa bucurie pentru elevi. Scoala a inceput ieri in mai multe tari europene. 4 milioane de copii, inclusiv moldoveni, au revenit in banci in Italia. Scolile s-au redeschis insa cu reguli stricte pentru profesori. Acestia trebuie sa fie vaccinati. 

Giorgia ORLANDI, CORESPONDENT EURONEWS: ”Totul arata asa cum era inainte de pandemie. Deoarece guvernul vrea sa evite revenirea la invatamantul de la distanta s-a decis ca „permisul verde” sa fie obligatoriu nu numai pentru profesori, ci si pentru angajatii administrativi ai institutiilor de invatamant, personalul tehnic si parintii elevilor care doresc sa intre pe teritoriul scolii. Dar pentru aceste masuri, autoritatile au fost criticate aspru de un numar de sindicate."

Profesorii italieni care nu respecta noile reglementari, risca amenzi de pana la o mie de euro, suspendarea si chiar inghetarea salariilor. Aceste masuri vor fi valabile cel putin pana la sfarsitul anului. Si in Grecia noul an de invatamant a inceput cu noi reguli. Pentru a avea acces in scoli, pofesorii, adolescentii si studentii trebuie sa prezinte un test negativ pentru COVID-19, daca nu sunt vaccinati.

Guvernul grec a instituit testarea obligatorie a tuturor celor care nu s-au vaccinat, indiferent ca sunt angajati din sectorul public sau privat, elevi sau studenti. Angajatii nevaccinati vor trebui sa se testeze saptamanal, iar profesorii, studentii si elevii cu varste de peste 12 ani, precum si lucratorii din turism, sectorul cultural si mass-media de doua ori pe saptamana. In plus, acestia trebuie sa plateasca din propriul buzunar testarea, insa guvernul a plafonat preturile la 10 euro pentru testele antigen si la 60 de euro pentru cele PCR. De asemenea, accesul in baruri, restaurante si alte locuri de divertisment este permis doar pe baza certificatului sanitar COVID-19, care ofera informatii despre vaccinarea cu schema completa, un test COVID-19 negativ recent sau vindecarea dupa o infectare anterioara.

Ghiorghii KAPERONIS, MANAGERUL UNUI RESTAURANT: "Controlul nu va fi usor. Pentru verificari sunt necesare inca doua persoane. Prezenta este mare. In plus, grecii mananca la o anumita ora. Toti clientii ajung aproape in aceleasi timp. Dar suntem obligati sa urmam instructiunile autoritatilor. Cred ca vom suferi pierderi, deoarece multi greci inca nu sunt vaccinati impotriva coronavirusului."

Aceste masuri au rolul de a incuraja vaccinarea anti-COVID-19, care este deja obligatorie in Grecia pentru personalul sanitar si cel din centrele de ingrijire a varstnicilor sau a persoanelor institutionalizate.